Rusko plánuje udržať deficit rozpočtu na úrovni 3 % HDP

Ruský rezort financií výšku deficitu štátneho rozpočtu plánuje pri predpoklade, že priemerná cena ropy bude v tomto roku 40 USD za barel

Ruské ministerstvo financií plánuje udržať deficit verejných financií v roku 2016 na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu pri predpoklade, že priemerná cena ropy bude 40 USD za barel. Povedal to v sobotu šéf ruského rezortu financií Anton Siluanov. Minister zároveň uviedol, že výška daní z ropy v Rusku je v prospech firiem, a nie v prospech štátu a podľa neho existuje priestor na zvýšenie dane z ťažby minerálov. Informovala o tom tlačová agentúra TASS.

„Pri terajších cenách ropy sú dane uvalené na ropné spoločnosti na prospech producentov, a nie na prospech štátneho rozpočtu,“ citovala agentúra Siluanova. Ruská ekonomika sa v decembri medziročne zmenšila o 3,5 percenta a medzimesačne hospodárstvo krajiny oslabilo o 0,1 percenta. Cena londýnskej ropy Brent, ktorá je globálnou referenčnou cenou, v piatok klesla o 1,2 percenta na úroveň 34,06 USD za barel.

(1 EUR = 1,1202 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy