Rast na Blízkom východe bol podľa Svetovej banky pomalší

Podľa Svetovej banky za pomalší rast ekonomík na Blízkom východe a v severnej Afrike môže vojna proti terorizmu a nízke ceny ropy.

Rast ekonomík na Blízkom východe a v severnej Afrike dosiahol v roku 2015 pravdepodobne len 2,6 %, pričom októbrová prognóza počítala s rastom 2,8 %. Uviedla to vo svojej správe Svetová banka. Dôvodom je vojna, terorizmus a nízke ceny ropy. Podľa Svetovej banky stálo päť rokov vojny v Sýrii tento región 35 mld. USD, pričom túto sumu vyrátala podľa cenovej hladiny platnej v roku 2007. Tento údaj počíta aj s presahom na susedné krajiny.

Pokles cien ropy na približne 30 USD za barel z hodnoty okolo 100 USD za barel, ktorá bola na trhu pred dvoma rokmi, spôsobuje problémy exportérom v regióne, pričom klesajú vládne príjmy a rastie dlh. Svetová banka odhaduje, že verejný dlh Saudskej Arábie dosiahne v roku 2017 výšku 20 % hrubého domáceho produktu. V roku 2013 bol tento dlh vo výške 2,2 %. „Pri súčasnej úrovni spotreby a cenách ropy 40 USD za barel, vyčerpá Saudská Arábia svoje rezervy do konca desaťročia,“ uviedla Svetová banka.

(1 EUR = 1,1206  USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy