Čína chce tento rok dosiahnuť rast ekonomiky o 6,5 až 7 %

Čína si dala za cieľ dosiahnuť tento rok rast ekonomiky v rozpätí od 6,5 do 7 %. Oznámil to dnes vedúci štátnej plánovacej komisie. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Vlani chcela vláda dosiahnuť zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 7 %, ale nakoniec stúpol o 6,9 %, najmenej za 25 rokov, po 7,4-% raste v roku 2014.
Čínska ekonomika spomaľuje a viaceré ukazovatele signalizujú, že tento trend sa udrží aj v 1. štvrťroku 2016. Napriek tomu je Sü Šao-š‘, predseda komisie pre národný rozvoj a reformy presvedčený, že Čína je schopná dosiahnuť svoj cieľ, čo sa týka hospodárskeho rastu.
Čína má podľa neho k dispozícii veľa nástrojov, ako podporiť hospodárstvo, ktoré prechádza obdobím transformácie. Peking chce zmeniť svoju ekonomiku tak, aby jej motorom nebola priemyselná výroba závislá od exportu, ale domáca spotreba. Vláda v Pekingu plánuje napríklad prijať ďalšie opatrenia na zníženie nadmernej výrobnej kapacity čínskeho priemyslu a „vyrovnať sa“ s neziskovými firmami.
Čínsky prezident Si Ťin-pching nedávno vyhlásil, že ekonomika by mala v nasledujúcich piatich rokoch vzrásť minimálne o 6,5 %, aby vláda dosiahla svoj cieľ, ktorým je zvýšenie HDP a príjmu na obyvateľa do roku 2020 na dvojnásobok oproti roku 2010.

Súvisiace články

Aktuálne správy