EÚ v záujme transparentnosti zverejnila dohodu o voľnom obchode s Vietnamom

Európska komisia (EK) dnes zverejnila úplné znenie dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Vietnamom, po uzavretí rokovacieho procesu v decembri 2015.

Európska komisia (EK) dnes zverejnila úplné znenie dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Vietnamom, po uzavretí rokovacieho procesu v decembri 2015.
Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová upozornila, že EK v súlade so svojimi záväzkami týkajúcimi sa transparentnosti, predkladá verejnosti znenie obchodných dohôd len čo sú rozhovory o dohodách dokončené. To umožní, aby sa všetky zúčastnené strany oboznámili s obsahom obchodných dohôd v dostatočnom predstihu pred rozpravou o nich v Rade EÚ a v Európskom parlamente.
Podľa obvyklého postupu, text dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Vietnamom bude teraz podrobený právnej revízii v snahe overiť či všetky ustanovenia sú formulované právne správnym spôsobom. Dohoda bude potom preložená do všetkých jazykov EÚ a následne predložená na ratifikáciu Rady EÚ a Európskemu parlamentu.
"Ak bude dohoda schválená, odomkne sa trh s obrovským potenciálom pre firmy v EÚ. Vietnam je rýchlo rastúca ekonomika s viac ako 90 miliónmi spotrebiteľov, s rastúcou strednou triedou a mladou a dynamickou pracovnou silou," zdôraznila Malmströmová. Pripomenula, že trhový potenciál tejto ázijskej krajiny ponúka pre členské krajiny EÚ početné príležitosti pre poľnohospodárstvo, priemysel a sektor služieb.
Podľa eurokomisárky európsko-vietnamská obchodná dohoda pomôže vytvoriť novú vlnu významných investícií v oboch smeroch, kde už bude platiť nový systém pre riešenie investičných sporov, vrátane mechanizmu odvolania sa v prípade súdnych sporov.
Komisia zároveň spresnila, že je odhodlaná pokračovať v posilňovaní dialógu o ochrane ľudských práv vo Vietname aj v rámci dohody o voľnom obchode.

Súvisiace články

Aktuálne správy