Rast aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa v januári spomalil

Rast aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa v januári po decembrovom prudkom zrýchlení spomalil na najvyššiu úroveň za 1,5 roka, tak ako to naznačil rýchly odhad. Dôvodom bolo spomalenie produkcie, nových objednávok aj exportu. No aj napriek miernejšiemu rastu výrobného sektora sú jeho celkové vyhliadky naďalej „mierne pozitívne“. Vyplýva to zo spresnených údajov agentúry Markit Economics. Informovali o tom Markit a agentúra Bloomberg.
Podľa najnovšieho prieskumu sa konečný index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny v januári znížil na 52,3 bodu z decembrových 53,2 bodu tak, ako naznačil rýchly odhad.
Hodnota indexu sa udržala nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu. PMI výrobného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou už viac ako dva roky.
Čo sa týka najväčších ekonomík eurozóny, spresnený PMI nemeckého výrobného sektora v januári klesol o niečo menej, ako naznačoval rýchly odhad, a to na 52,3 bodu (z 53,2 bodu v decembri), namiesto na 52,1 bodu. Januárová hodnota nemeckého indexu je najnižšia od októbra 2015.
Rast francúzskeho výrobného sektora sa však v januári zastavil, jeho PMI sa totiž znížil na 50 bodov z 51,4 bodu v decembri a taliansky PMI dosiahol štvormesačné minimum 53,2 bodu (55,6 bodu v decembri), zatiaľ čo španielsky stúpol na 55,4 bodu z 53 bodov a je najvyšší za osem mesiacov.
Hlavný ekonóm Markit Chris Williamson po zverejnení januárového prieskumu uviedol, že rast výrobného sektora sa spomalil jednak pre spomalenie objednávok, a tiež preto, lebo v predchádzajúcich troch mesiacoch zrýchľoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy