Aktivita v čínskom výrobnom sektore v januári klesla

Aktivita v čínskom výrobnom sektore v januári klesla, už 11. mesiac po sebe. To signalizuje, že druhá najväčšia svetová ekonomika, ktorá vlani rástla najpomalšie za uplynulé štvrťstoročie, môže v úvode tohto roka ešte spomaliť. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Podľa oficiálneho prieskumu čínskeho štatistického úradu sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora v krajine v januári znížil na 49,47 bodu z decembrových 49,7 bodu. Januárová hodnota indexu sa tak prepadla hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu, a dosiahla najnižšiu úroveň od augusta 2012.
Separátny prieskum spoločnosti Caixin Insight Group zase ukázal, že PMI čínskeho výrobného sektora v januári mierne vzrástol na 48,4 bodu zo 48,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci, ale zostal pod hranicou 50 bodov.
Tieto údaje vysielajú zmiešané signály o stave čínskej ekonomiky v úvode tohto roka. Produkcia tovární klesla v reakcii na zníženie objednávok a niektoré podniky už začali prepúšťať. Na druhej strane nedávno zverejnené makroekonomické ukazovatele zase naznačili, že čínske hospodárstvo sa už možno začína pomaly odrážať od dna, aj keď sa to na jeho výkone zatiaľ neprejavilo. Ale ekonómovia dúfajú, že už v tomto kvartáli sa objavia prvé náznaky zlepšenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy