Vo verejných súťažiach sa vlani zvýšila konkurencia

Podľa analýzy Transparency International Slovakia sa však v minulom roku nepodarilo skrátiť trvanie tendrov. Efektivitu zadávania menších zákaziek zvýšilo podľa TIS minuloročné zavedenie elektronického trhoviska do plnej prevádzky.

Vo verejnom obstarávaní sa zvýšila miera konkurencieschopnosti medzi dodávateľmi. Priemerný počet firiem súťažiacich o zákazky stúpol z 3,1 uchádzača na tender v roku 2014 na 3,6 uchádzača na tender v minulom roku, čo je najviac od roku 2009. Vyplýva to z analýzy Transparency International Slovensko (TIS), ktorá skúmala vývoj v zadávaní verejných zákaziek v predchádzajúcom roku. Ako ďalej uvádza analýza, v roku 2015 verejná správa ukončila 9 600 tendrov v objeme 5,1 miliardy eur. Objem obstarávania oproti roku 2014 klesol o tretinu najmä kvôli zníženiu počtu obrovských zákaziek na diaľnice platených z eurofondov.

Podľa analýzy sa však v minulom roku nepodarilo skrátiť trvanie tendrov. Čas, ktorý uplynul od vypísania zákazky až po uzatvorenie tendrov, bol v minulom roku v priemere šesť mesiacov a pri eurofondoch ešte o mesiac a pol viac. TIS označil za neúspech aj snahu vytlačiť schránkové firmy z obstarávania cez register konečných užívateľov výhod. Až 10 % firiem registrovaných v oficiálnom zozname skutočné vlastníctvo nezverejňuje. Rovnako podľa TIS nefunguje ani referencovanie kvality dodávateľov, keďže priemerná známka dodávateľa je 99, čo znamená „perfektný“. TIS tiež kritizuje nedostatočné sankcie za machinácie s tendrami, keď od roku 2012 podmienečne či finančne odsúdili len dvanásť páchateľov.

Zavedenie elektronického trhoviska do plnej prevádzky v minulom roku zvýšilo efektivitu zadávania menších zákaziek. „Prinieslo ostrejšiu súťaž, dvojnásobne vyššie úspory oproti klasickým tendrom a tendre na ňom trvajú len týždeň. Celkovo má však trhovisko len obmedzený vplyv na úspory v obstarávaní – cez systém šli len tri percentá celkového objemu tendrov. Len každá štvrtá obec na Slovensku ho doteraz využila,“ uviedol riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. Najväčšími mestami bez jediného obchodu cez trhovisko sú Dubnica nad Váhom a Snina.

Súvisiace články

Aktuálne správy