Počet nezvestných po vládnom zásahu proti korupcii rastie: Zmizol ďalší čínsky miliardár

, businessinsider Foto: SITA

Tentoraz je to Zhou Chengjian, opäť miliardár a predseda dobre známej domácej módnej značky Metersbonwe. Chengjian je tak ďalším v rade vedúcich pracovníkov z Činy, ktorí boli buď zatknutí, alebo jednoducho zmizli uprostred vládou organizovaného celoštátneho zásahu proti korupcii.

Firma Metersbonwe stiahla svoje akcie z burzy Shenzhen Stock Exchange vo štvrtok, píše The Financial Times, správy medializované v Číne hovoria o tom, že Chengjian bol zatknutý políciou a do dnešného dňa ho už nikto nevidel. Metersbonwe vydala svoje druhé vyhlásenie včera v noci s tým, že firma sa nedokáže spojiť s Chengjianom, ani so sekretariátom predstavenstva, bez udania ďalších podrobností.

Čisté imanie Zhoua Chengjiana narástlo vďaka módnemu priemyslu na 2,4 miliardy dolárov, považuje sa za jedného z najbohatších ľudí v krajine. Ide o bývalého krajčíra, ktorý dokázal využiť svoje zručnosti aby rozbehol vôbec prvú celoštátnu módnu značku pod menom Metersbonwe. Spoločnosť bola na burzu uvedená v roku 2008.

Bu Chengjian je ďalším adeptom na nezvestného miliardára, ich počet rastie v posledných mesiacoch v dôsledku čínskeho krachu akciového trhu. Približne 36 firiem ohlásilo zmiznutie svojich vysokopostavených manažérov od januára do septembra minulého roka, píše agentúra Bloomberg.

Na konci roka 2015 to bol Chang Xiaobing, generálny riaditeľ štátneho telekomunikačného gigantu China Telecom, zmizol rovnako ako v decembri 48-ročný Guo Guangchang, známy ako "Warren Buffett Číny," ktorý stál na čele Fosun Group. Guovo čisté imania sa odhaduje na 6,9 ​​miliardy dolárov, jeho investičná skupina Fosun, vlastní okrem iného Club Med a Cirque du Soleil. Guo sa asi po týždni objavil v USA.   

Yim Fung, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Guotai Junan International Holdings sa stratil vlani v novembri. Akcie Guotai spadli o 12 %, keď bolo oznámené jeho zmiznutie.

Dvaja vedúci pracovníci, Chen Jun a Yan Jianlin tiež zmizli vlani v novembri, keď sa postavili proti vládnemu zásahu na čínskom akciovom trhu. Obaja sa mali zapojiť do vyšetrovania, ktoré malo zistiť príčiny prepadu na akciovom trhu.   

Zhang Yun, predseda poľnohospodárskej Bank of China, jednej zo štyroch najväčších bánk, bol zadržaný v októbri v rámci vyšetrovania korupcie. Banka je svetovou trojkou s 2,7 biliónmi dolárov v aktívach.   

Pun Ho Man, generálny riaditeľ spoločnosti China Aircraft Leasing Group, odstúpil zo svojej funkcie počas svojej dovolenky v júni, urobil tak písomne a do dnes sa ho nepodarilo viac kontaktovať.
   
Xu Jun, predseda Ningbo Zhongbao, zmizol keď sa jeho osoba začal spájať s manažérom hedžových fondov Xu Xiangom, ktorý je vyšetrovaný pre podozrenie z insiderského obchodovania, píše sa v oficiálnej správe agentúry Xinhua.

Súvisiace články

Aktuálne správy