Rok 2015: Na bedňu víťazov sa dostali akcie maďarské, ruské a rakúske

, iHNed;BHS Foto: thinkstock

Vlani sme opäť boli svedkami rôznorodých pohybov na trhoch. December bol výrazne negatívny. Zisk si dokázali pripísať len akcie v Číne, ktoré sa ale prepadli a mali najhorší štart roka. V Európe vidíme optimizmus najmä v Maďarsku.

Maďarské akcie si v celoročnom pohľade polepšili takmer o 44 percent a vymazali desatinovú stratu z predchádzajúceho roka. Druhá pozícia patrí ruským akciám, bronz rakúskym. Tie okrem iného podporil finančný sektor. Podporou bola aj pokračujúca uvoľnená menová politika ECB a ruka v ruke ďalej oslabujúce euro.

Investorský svet sa tradične pozerá, čo sa deje na Wall Street. Tu si dlhodobé pozitívne smerovanie dokázali udržať len technológie a biotechnológie, najmä index burzy Nasdaq. Inak došlo k prerušeniu predchádzajúcej, šesť rokov trvajúcej, rastovej šnúry.

Rok 2015 bol predovšetkým v znamení komodít. Ich negatívny vývoj asi nakoniec najviac ovplyvňoval vývoj akciových trhov. Obavy zo spomaľujúceho sa dopytu z Číny tlačil na ich ceny smerom dole. Videli sme nové dlhodobé minimá napríklad pri cene uhlia, medi či železnej rudy, ale aj elektriny. Z hľadiska vzácnych kovov stratilo nezvyčajne už tretí rok v rade zlato a o tretinu hodnoty prišla ropa.

Súvisiace články

Aktuálne správy