Podpora britských podnikov zotrvaniu Británie v Európskej únii klesla

Podpora členstvu Británie v Európskej únii zo strany britských firiem zaznamenala ku koncu minulého roka pokles. Informoval o tom server BBC.

Podľa najnovšieho prieskumu poradenskej spoločnosti Deloitte klesla podpora zotrvania Británie v EÚ zo strany veľkých britských firiem na konci roka 2015 na 62 %. V predchádzajúcom prieskume, ktorý spoločnosť uskutočnila pred šiestimi mesiacmi, až 74 % opýtaných predstaviteľov veľkých firiem bolo presvedčených, že je v záujme britského biznisu zotrvať v EÚ.

Podľa hlavného ekonóma Deloitte Iana Stewarta je za rastom negatívnych nálad niekoľko faktorov. Na jednej strane je to pokračujúce slabé zotavovanie európskej ekonomiky, pretrvávajúca neistota v súvislosti so štruktúrou menovej únie, ako aj zhoršujúca sa migračná kríza. "Nálady v obyvateľstve sa zhoršujú a podobný trend zaznamenávame aj medzi predstaviteľmi spoločností," povedal Stewart. Deloitte uskutočnila prieskum na vzorke 137 finančných riaditeľov veľkých britských firiem vrátane 24 finančných riaditeľov zo 100 najväčších podnikov. Prieskum sa uskutočnil od 11. novembra do 2. decembra.

Väčšina je však aj naďalej presvedčená, že pre Britániu by bolo lepšie zostať členom EÚ a pod spomínaný pokles sa podpísalo zvýšenie počtu nerozhodnutých. Až tretina oslovených zástupcov podnikov chce počkať na výsledky vyjednávania britskej vlády o zmenách v EÚ. Pred pol rokom tento postoj zastávalo 23 % oslovených.

Pred odchodom z EÚ varuje najmä kampaň Británia je silnejšia v Európe, podľa ktorej by odchod z EÚ výrazne ohrozil britský export. Referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii by sa malo uskutočniť koncom roka 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy