Thomas Piketty: Ruské štátne rezervy ako ďalšia obeť nerovnosti príjmov

, bloomberg Foto: SITA

Piketty mal prednášku na Vysokej škole ekonomickej v Moskve, kde spomenul, že vláda sa snaží vyžmýkať väčšie príjmy z energetiky so zvýšením dane, zatiaľ čo centrálna banka Ruska si stanovila cieľ približne 500 miliárd dolárov v podobe rezervy a štát sa za vzdal účasti vo viac ako pätiny svojich podnikov, aby pomohol vlani rubľu.

Rusko, ktoré sa snaží obnoviť balík, ktorý spotreboval počas minuloročnej menovej krízy, prišlo o možnosť nazhromaždiť si väčšiu zásobu za posledných 15 rokoch tým, že nedokázalo vytvoriť transparentnejší finančný systém s cieľom zmierniť nerovnosť a distribuovať prínos z rastu cien surovín, povedal Piketty, autor bestselleru "Kapitál v 21. storočí." Uväznenie "zopár miliardárov z času na čas", nie je spôsob, ako riešiť problém,“ myslí si francúzsky ekonóm.

"V dlhodobom horizonte, už Rusko malo mať oveľa viac rezervy, vzhľadom na úroveň jeho prebytku obchodnej bilancie. Je dôležité si uvedomiť, že Rusku ukradli miliardári a milionári peniaze únikmi  kapitálu, ako aj tým, že v rámci krajiny dokázali ťažiť z prírodných zdrojov oveľa viac, než by mali," cituje Pikettyho agentúra Bloomberg.

Vladimir Putin, ktorý je pri moci už 16 rokov ako premiér či prezident, podporil úsilie repatriovať 1 bilión dolárov v imaní, ktoré držia podniky a vysokí úradníci v zahraničí ako súčasť toho, čo nazýva "deofšorizácia" ekonomiky. Putin, ktorý predstavil paušálnu daň z príjmov na úrovni 13 percent v roku 2001, zvažuje problematiku oprášiť a znova zaviesť progresívny daňový systém. Súčasný príjem v krajine je "relatívne malý" s "veľkou mierou nerovnosti" a "nedostatkom transparentnosti," povedal Piketty.

"Rusko by dnes bolo v oveľa lepšej situácii, ak by táto reforma väčšej transparentnosti a progresívneho zdanenia bola už dávnejšie zavedená," povedal Piketty. "Je čas, najmä v súčasnej kríze, zmeniť kurz a vysporiadať sa s nerovnosťou a transparentnosťou oveľa intenzívnejším spôsobom."

Debata získava na naliehavosti, keď vláda necháva na pleciach domácností ťarchu prvej recesie za posledných šesť rokov. Rusko sa tak ocitlo na ceste k najväčšiemu poklesu spotreby v Putinovom režime.  V tomto roku sa pod úroveň chudoby dostalo 21,7 milióna ľudí, čo je asi 15 percent obyvateľov, informoval štátny štatistický úrad. Podľa Svetovej banky ide o "prvý významný" nárast chudoby v Rusku od krízy v rokoch 1998-1999. Obdobie vysokých cien ropy prispelo k nebývalému nárastu životnej úrovne, Svetová banka odhaduje, že stredná trieda sa zdvojnásobila v rokoch 2000-2013 na viac ako 60 percent populácie. Nerovnosť vzrástla od roku, keď sa Putin dostal k moci, čo je merané Giniho koeficientom.

Horný decil najbohatších Rusov ovláda 87 percent všetkého bohatstva domácností v krajine, je to podiel, ktorý je "podstatne vyšší" než v akejkoľvek inej významnej ekonomike, píše Credit Suisse v tohtoročnej Global Wealth Report. "My ani nevieme, koľko daňových poplatníkov s vysokými príjmami platí každý rok dane," povedal Piketty. Podrobnejšie údaje ukážu, "kto ťaží z rastu v Rusku, v porovnaní s chudobným, a v porovnaní so strednou triedou." To umožní "prispôsobiť daňovú politiku na základe skutočných údajov," povedal.

Pre Rusko môže správna kombinácia politík zvrátiť roky odlivu kapitálu, myslí si Piketty. "Rusko potrebuje skoncovať s únikom kapitálu. Potrebuje investovať prebytok prichádzajúci z prírodných zdrojov a príjmov z vývozu. Mohlo by to konečnom dôsledku znamenať oveľa viac domácich investícií," uzatvára Piketty.

Súvisiace články

Aktuálne správy