Najvýznamnejšie ekonomické riziká pre svetové trhy podľa Société Générale

, Société Générale Foto: SITA

Čierne labute, i keď sú podľa definície nepredvídateľné, používajú sa ako označenie pre možné udalosti alebo faktory, ktoré môžu významne ovplyvniť dianie vo svetovej ekonomike. V aktuálnom výhľade Société Générale je zadefinovaných päť najväčších.

Za dve najväčšie ekonomické riziká považuje francúzska banka možný odchod Veľkej Británie z Európskej únie (45 % pravdepodobnosť) a tvrdé ekonomické pristátie Číny (pravdepodobnosť 30%). Obe eventuality by mali významný vplyv na globálne ekonomické dianie. Brexit by ďalej destabilizoval už tak ťažko preverovanú Európu a horší ekonomický vývoj v Číne by mohol spustiť recesiu nielen v Ázii, ale aj globálne. Podľa analytikov zo Société Générale by ale tvrdé pristátie druhej najväčšej svetovej ekonomiky neviedlo automaticky ku globálnej recesii, záležať podľa nich bude aj na reakcii čínskych politikov a tamojšej centrálnej banky.

V grafe sú aj tri potenciálne pozitívne prekvapenie, priaznivá fiškálna politika, silnejšie investície a obchod a rýchlejšie reformy v niektorých krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy