Investície dokážu zlepšiť celú našu spoločnosť, myslí si Buffettov vnuk

, nytimes Foto: SITA

Howard Warren Buffett je vnukom Warrena E. Buffetta, zakladateľa Berkshire Hathaway. Už teraz má za sebou veľmi zaujímavú kariéru, pretože učí na Columbia University, vedie farmu v Nebraske a pomáhal pri rozvojových projektoch v Afganistane. Doteraz sa ale zdržal investícií do súkromného sektora, ktoré tak preslávili jeho rodinu. Nič ale netrvá večne.

Mladý Buffett sa stal spoluzakladateľom spoločnosti, ktorá v podstate kopíruje štruktúru Berkshire Hathaway. Kým jeho dedko sa väčšinou zameriava na nadčasové firmy, Warren sa pozerá viac do budúcnosti. Jeho spoločnosť i(x) Investments by mala investovať najmä do mladých firiem, ktoré sú podľa jeho názoru podhodnotené a ktoré sa zameriavajú najmä na oblasť udržateľného poľnohospodárstva, čistých energií a hospodárenia s vodou. Podľa vlastných slov si kladie otázku: "Ako môžeme prostredníctvom našich investícií zlepšiť celú našu spoločnosť? Ako môžeme použiť náš kapitál pre naplnenie najvýznamnejších ľudských potrieb? "

Jeho partnerom je Trevor Neilson, rovnako s pestrou kariérou. Ich priatelia a strategickí partneri do spoločnosti tento rok vložili 2 – 5 miliónov dolárov. Budúci rok by mala suma dosiahnuť 200 miliónov dolárov. Ambície sú rovnako vysoké aj na strane vlastných investícií. Začiatok by síce mal byť pomalší a do novo vzniknutých firiem by sa mali investovať iba menšie sumy, ale podľa plánu by nakoniec mali ročné investície dosahovať 100 miliónov dolárov. Do roku 2020 by potom malo prebehnúť prvotné uvedenie na burzu.

Medzi pravdepodobné investície patrí napríklad spoločnosť Skywater. Tá vyrába prístroje, ktoré menia vzdušnú vlhkosť na pitnú vodu. Ďalšou možnosťou je True Green Capital, ktorá financuje solárne elektrárne. Môže sa zdať, že ide o futuristické projekty, ale Buffett verí, že ide o rastové trhy, ktoré budú stále atraktívnejšie aj pre investorov.

Buffett tvrdí, že nebude svoje investičné rozhodnutia preberať s dedkom. Avšak jeho spoločnosť sa svojou štruktúrou veľmi podobá Berkshire Hathaway. Je totiž postavená ako holding, ktorý vlastní nezávislé firmy. A zatiaľ čo private equity spoločnosti kupujú a predávajú, Berkshire Hathaway kupuje a drží. Starý pán Warren potom reinvestuje zarobené peniaze späť do spoločnosti namiesto toho, aby si ich on a jeho manažment vyplácali. Za výnimočnou návratnosťou, ktorú Berkshire Hathaway generuje, sú ale aj úspory na daniach, ktoré plynú práve zo stratégie "kúpiť a držať".

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy