Premiér Medvedev pohrozil: Turecké firmy môžu prísť o podiel na trhu, spoločné projekty prehodnotíme

, iHNed;TASR;ČTK Foto: SITA

Zostrelenie ruského bombardéra SU-24 Tureckom by mohlo pochovať plánovaný plynovod Turkish Stream, ale ohrozené sú aj záujmy ďalších spoločností ako Lukoil, Turkish Airlines alebo Sberbank. O embargo na potraviny z Turecka sa zatiaľ nehovorí.

Rusko už dávnejšie plánuje plynovod, ktorý by z juhu obišiel Ukrajinu. Komplikácie prišli, keď Európska komisia a Bulharsko pred rokom pochovali plány na výstavbu South Streamu. Moskva ho chcela nahradiť menej ambicióznym projektom Turkish Stream. Ten však môže mať kvôli aktuálnemu napätiu medzi Moskvou a Ankarou problémy. "V kontexte nových udalostí môžeme očakávať meškanie, ak nie zrušenie projektu Turkish Stream," povedal pre server Politico.eu bruselský analytik Simone Tagliapietra. Turecko je druhým najväčším trhom pre vývoz ruského zemného plynu. Navyše až polovicu tohto dopytu pokrýva štátna spoločnosť Gazprom, ktorej výsledky sa dlhodobo zhoršujú práve kvôli tlaku európskych regulátorov. Gazprom len vlani predal svojmu južnému partnerovi viac ako 27 miliárd kubických metrov plynu.

Pokiaľ ide o spomínané zrušenie spoločných projektov, nie je jasné ktoré mal ruský premiér pri svojom vyhlásení na mysli. Rusko a Turecko majú niekoľko spoločných obchodov, napríklad ruská oceliarska firma Magnitogorsk železiarne a oceliarne, investovala od roku 2007 viac ako 2 miliardy dolárov do firmy, ktorá sídli v Turecku a produkuje okolo 2,3 milióna ton oceľových výrobkov za rok. Neisté je aj postavenie vývozcov ropy ako Lukoil alebo Rosnefť, ktorým by roztržka s Tureckom mohla prerušiť ich tranzitné cesty cez úžiny Bospor a Dardanely informuje portál iHNed.

V médiách sa objavujú prvé zmienky o bojkote Turecka v Rusku. Ruské cestovné kancelárie zrušili plánované zájazdy až do konca tohto roka. Klientom ponúkajú na výber iné destinácie alebo vracajú peniaze. Varovanie ruskej diplomacie a zaradenie Turecka medzi terorizmom ohrozené krajiny by mohlo zmeniť spôsob, ako a kam budú ruskí občania v budúcnosti cestovať. Utrpia tým nielen luxusné turecké rezorty, ktoré si ruskú klientelu chválili, ale aj samotné letecké spoločnosti. Napríklad Turkish Airlines ako najväčší zahraničný dopravca v Rusku v tomto roku zvýšili počet letov do krajiny o 16 percent. Odhaduje sa, že spoločnosť ročne prepraví až milión cestujúcich do Moskvy a ďalších šiestich destinácií.

Situácia sa môže dotknúť aj finančníctva alebo internetu. Súkromná turecká banka Denizbank patrí od roku 2012 ruskej Sberbank, ktorá ešte nedávno utvrdzovala Turecko v ďalšej spolupráci a sľúbila významný finančný rast.

Moskva by mohla nahradiť potraviny z Turecka dovozom z iných krajín, uviedol ruský minister poľnohospodárstva Alexander Tkačev. "V súvislosti s Tureckom vláda o potravinovom embargu nerokuje," reagoval vládny zdroj na otázku TASS, či Moskva neuvažuje po zostrelení ruského bojového lietadla tureckou armádou aj o takomto kroku. Minister Tkačev uviedol, že Rusko by mohlo nahradiť prípadný dovoz najmä zeleniny, a to z krajín ako Izrael, Irán a Maroko.

"Zelenina z Turecka sa na objeme ruského dovozu podieľa 20 %. Tento dovoz, najmä paradajok, sa bude dať nahradiť dovozom zeleniny z Iránu, Maroka, Izraela, Azerbajdžanu či Uzbekistanu," povedal Tkačev, pričom dodal, že Ankara vyváža do Ruska vyše 360 000 ton paradajok. Okrem toho uviedol, že v prípade potreby bude môcť Rusko nahradiť aj turecké citrusové plody dovozom z krajín ako Maroko, Južná Afrika, Čína, Argentína, Izrael alebo Gruzínsko.

Podľa údajov ministerstva vyviezlo Turecko v roku 2014 do Ruska potraviny a poľnohospodárske komodity v hodnote 1,7 miliardy USD (1,61 miliardy eur). Za 10 mesiacov tohto roka dodalo na ruský trh potraviny zhruba za 1 miliardu USD, čo medziročne predstavuje pokles o 20 %. Okrem paradajok a citrusových plodov vyváža Turecko do Ruska vo väčšej miere hrozno a iné ovocie, ďalej ryby a cukrovinky.

Ruská vláda už nariadila posilnenie kontroly dovozu poľnohospodárskej produkcie z Turecka, ako to dnes oznámila ruská poľnohospodárska inšpekcia Rosselchoznadzor. Príčinou je údajne opakované porušovanie ruských noriem. Vládne nariadenie bolo vydané dva dni po zostrelení ruského vojenského lietadla tureckou armádou.

Podľa oznámenia ruského kabinetu tureckí vývozcovia neraz porušili ruské normy, ktorým nezodpovedá v priemere 15 percent dovážaných poľnohospodárskych produktov. Prečo ruské úrady proti porušovaniu noriem nezasiahli skôr, informácia neuvádza.

Upravená fasáda Tureckej ambasády v Moskve
Rozšírené previerky dovážaného tovaru budú na hraniciach aj priamo v tureckých prevádzkach, povedal agentúre Interfax ruský minister poľnohospodárstva. Od začiatku roka podľa neho ruskí kontrolóri odhalili 40 prípadov, keď dovážaná turecká produkcia obsahovala škodcov, alebo zakázané látky.

V ruských mestách údajne potravinárske reťazce živelne vyraďujú turecký tovar z ponuky.

Organizácia Rossotrudničestvo, ktorá zastrešuje propagáciu Ruska v zahraničí, dnes zrušila v reakcii na utorkový incident decembrové rusko-turecké verejné fórum. Podujatie venované rozvoju spoločenských vzťahov oboch krajín, podľa agentúry TASS malo predchádzať samitu prezidentov Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana.

Fórum sa podľa riaditeľky Rossotrudničestva Ljubov Glebovovej uskutoční až po rusko-tureckom summite. Jeho dátum si v dnešnej situácii nikto netrúfa odhadnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy