Najväčšia ruská banka Sberbank zaznamenala v 3. kvartáli pokles zisku

Najväčšia ruská banka Sberbank zaznamenala v 3. kvartáli 2015 pokles zisku, ale menší, ako jej predpovedali analytici. Dôvodom slabšieho zisku bolo zvýšenie rezerv na zlé, nesplácané úvery. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Presnejšie, čistý zisk Sberbank za tri mesiace do konca septembra klesol o 8,2 % na 65,4 miliardy rubľov (928,36 milióna eur) zo 70,9 miliardy RUB v rovnakom období vlani. Ale analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, predpovedali banke ešte nižší zisk, v priemere 61,4 miliardy RUB.
Sberbank podobne ako ďalšie veľké ruské banky zasiahli sankcie Západu proti Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov, a tiež recesia ruskej ekonomiky a s ňou spojené zníženie spotrebiteľských výdavkov.
A hoci Rusko verí, že pád ekonomiky už dosiahol dno a jej výkon sa začína zlepšovať, Sberbank v 3. kvartáli zvýšila rezervy na zlé úvery na 130 miliárd RUB zo 104,5 miliardy RUB pred rokom. Podiel zlých úverov totiž za tri mesiace do konca júna vzrástol na 5,4 % zo 4,9 % na konci predchádzajúceho 2. štvrťroka 2015, a to najmä pre problémy firiem so splácaním pôžičiek.

Súvisiace články

Aktuálne správy