Varovanie pre Európu: Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajine

, ČTK;TASR;SITA Foto: SITA;ČRo

Rusko dnes prerušilo dodávky zemného plynu na Ukrajinu, kým Kyjev za ďalšie dodávky suroviny nezaplatí vopred. Oznámila to dnes ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom. Podľa nej tak existuje "vážne riziko" narušenia tranzitu ruského plynu ďalej do Európy počas zimného obdobia.

Naposledy boli dodávky plynu na Ukrajinu pozastavené tento rok v lete, pretože sa obe strany nezhodli na cene za ruský plyn. Ukrajina ho prestala od júla odoberať. Zásobovanie sa obnovilo ešte len 12. októbra, keď Gazprom podpísal s ukrajinským partnerom Naftogaz konečnú dohodu o predaji plynu Ukrajine na zimné obdobie.

Gazprom oznámil, že Ukrajina dnes do ôsmej hodiny rannej SEČ dostala všetok plyn, ktorý si predplatila, a žiadna nová platba vopred nebola zrealizovaná. Gazprom teda zásobovanie pozastavil a čaká na novú zálohu, citovala z vyhlásení firmy agentúra AFP.

Gazprom zároveň vyjadril znepokojenie nad údajne nedostatočnou úrovňou zásob v podzemných zásobníkoch na ukrajinskom území, určených na zabezpečenie bezpečného tranzitu ruského plynu ďalej do Európy. "Odmietnutie nakupovať ruský plyn vytvára vážne nebezpečenstvo ohľadom dodávok plynu do Európy cez ukrajinské územie a ohľadom zabezpečenia potrieb plynu ukrajinských spotrebiteľov počas nadchádzajúcej zimy," uviedla podľa AFP ruská plynárenská skupina.


 

Ukrajina nemá dosť plynu v zásobníkoch pred zimnou sezónou, upozornil šéf Gazpromu Alexej Miler. Šéf ukrajinského Naftogazu Andrej Kobolev skôr oznámil, že Ukrajina tento rok ani budúci rok plyn od Gazpromu potrebovať nebude, pretože spotrebu plne pokryje nákupom od európskych partnerov. "Zásoby plynu bohato stačí do konca zimy," uviedol Kobolev

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú mimoriadne napäté od vtedy, čo Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporuje proruských povstalcov na východe Ukrajiny. Dávnejšie rusko-ukrajinské spory o plyn mali dopady aj na dodávky do Európy.

Spotreba plynu na Ukrajine sa obvykle pohybuje okolo 50 miliárd kubických metrov ročne. Zhruba polovicu spotreby je krajina schopná uspokojiť z vlastných zdrojov, zvyšok tvorí dovoz, predovšetkým z Ruska. Podľa skorších údajov ukrajinskej štátnej spoločnosti Ukrtransgaz mal vlani ruský plyn na celkovej spotrebe podiel 36 percent a plyn z domácich zdrojov 51 percent. Zvyšných 13 percent tvoril plyn dovážaný z Európskej únie.

Slovenský prepravca zemného plynu Eustream nepretržite monitoruje vývoj situácie na trhu s plynom  a je pripravený kedykoľvek adekvátne zareagovať. Uviedol to dnes pre TASR hovorca eustream, a. s., Vahram Chuguryan v reakcii na oznámenie firmy Gazprom o zastavení dodávky plynu na Ukrajinu. Tranzit plynu podľa Chuguryana momentálne zodpovedá vopred dohodnutým nomináciám. "Ak dispečing Eustreamu zaznamená dramatický pokles tlaku alebo objemu plynu v sústave, respektíve úplne zastavenie toku z východu, okamžite zabezpečí reverzné dodávky zo západu. Sme pripravení zásobovať celé územie Slovenska bez obmedzení," ubezpečil Chuguryan.

Krátenie dodávok plynu neznamenal ani najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, štátny podnik Slovenský plynárenský priemysel (SPP). "V súčasnosti neevidujeme žiadne krátenie dodávok. Dlhodobo a dôkladne sme sa však pripravovali a urobili opatrenia, ktoré zabezpečia plyn v akejkoľvek situácii. Našich zákazníkov preto môžeme ubezpečiť, že pohodlie domácností a ekonomika firiem zostanú počas nadchádzajúcej zimy nedotknuté,“ reagoval pre portál vEnergetike.sk hovorca SPP Michal Holeš.

SPP, ktorý eviduje zhruba 1,3 milióna zákazníkov, deklaroval pred minulou zimnou sezónou, že je pripravený dodávať plyn svojim zákazníkom bez akýchkoľvek obmedzení v prípade možnej plynovej krízy počas 90 dní. Pred blížiacou sezónou už hovorí o 115 dňoch. V prípade plynovej krízy sa bude SPP podľa neho spoliehať najmä na dodávky plynu zo západu prostredníctvom reverzných tokov s Českou republikou a s Rakúskom a na plyn v zásobníkoch. "Na Slovensku vyžadujú predpisy mať zabezpečené zásobovanie chránených zákazníkov na 30 dní. SPP tak garantuje bezpečné a plynulé dodávky vysoko nad rámec požiadavky zákona aj v prípade mimoriadnej situácie,“ konštatoval Holeš.

Súvisiace články

Aktuálne správy