Na vojne s terorizmom zarábajú zbrojári

, FT;Telegraph;Yahoo;IW Foto: SITA

Zbrojársky priemysel nemusí priamo podporovať teroristov, stačí vyhrotenie situácie alebo hroziaci konflikt a lobisti na strane firiem, majú hneď o niečo ľahšiu prácu. V takom prípade nie je náročné politikov presvedčiť, že nové a modernejšie zbrane sú pre boj s nepriateľom to najdôležitejšie.

Na zvýšenú aktivitu teroristických skupín v Európe medzi inými zareagoval aj britský premiér David Cameron, ktorý nedávno oznámil, že jeho vláda upraví rozpočet na obranu a bezpečnosť pre nasledujúce dekádu o 12 miliárd libier na celkových 178 miliárd libier. Ako Cameron vyhlásil, tento krok je potrebný na to, aby boli Briti v bezpečí dnes aj o niekoľko generácií. V rámci novej obrannej politiky Veľká Británia plánuje nákup dvoch nových letiek strojov Eurofighter Typhoon, 39 bojových typu Stealth F-35, ďalšie plánuje nakúpiť britské letectvo na nové lietadlové lode, pribudne aj deväť  nových lietadiel určených na boj proti ponorkám Boeing P-8 a drony novej generácie. Vyššie výdavky pôjdu aj na protiteroristické operácie a špeciálne jednotky.

Tento krok prichádza po piatich rokoch snahy o obmedzovanie výdavkov na zbrojenie, čo samozrejme pomáha akciám spoločností, ktoré sa na vyzbrojovaní a modernizácii britskej armády budú podieľať. Veľký podiel tu má aj firma BAE Systems, ktorá v tomto obore patrí medzi svetových lídrov na trhu. Spolupodieľa sa na výrobe oboch spomínaných lietadiel, F-35 aj Eurofighter Typhoon, podobne aj lietadlových lodí kráľovského námorníctva, ktoré sa majú podľa plánov stavať predovšetkým v Británii.

Jedným z najväčších výrobcov leteckých motorov na svete je známa spoločnosť Rolls-Royce, tá sa tiež podieľa na konštrukcii lietadiel Typhoon, jej akcie podobný impulz potrebujú ako soľ, pretože v posledných rokoch to s nimi ide z kopca. V pondelok a utorok si už pripísali cez 6 %, BAE Systems 1,6 %, a to aj napriek utorkovému oslabeniu spôsobeného zostrelením ruského lietadla nad Tureckom. Ďalšími britskými spoločnosťami, ktoré môžu ťažiť zo zvyšovanie výdavkov na obranu, sú Babcock, ktorá poskytuje služby a servis v oblasti infraštruktúry, tá si pripísala +6 % za dva dni, alebo QinetiQ, pôsobiaca v oblasti testovania vojenského vybavenia, či Cobham, ktorá sa podieľa na výrobe súčiastok do lietadiel a komunikačných systémov.

Ešte lepšie na tom ale podľa Financial Times môžu byť americké firmy Boeing a Lockheed Martin, ktoré sú primárnymi dodávateľmi lietadiel P-8 a F-35. V súvislosti s angažovaním Boeingu zavládlo u jeho európskych konkurentov veľké rozčarovanie, keďže ich protiponorkové lietadlá sú údajne lacnejšie, ale tiež by ich angažovanie mohlo znamenať väčší podiel britských firiem na kontraktoch. Nakoniec však vyhral argument, že stroje amerických firiem sú už v prevádzke a rýchlejšie dostupné, čo je pre novú zákazku kritické.

Môžeme očakávať, že britská iniciatíva nebude ojedinelú snahou a podobné kroky v budúcnosti prídu v ďalších krajinách, ktoré majú potenciál upevňovať svoje mocenské postavenie na pozadí boja s terorizmom. Po utorkovom zostrelení ruského lietadla Tureckom je to dokonca veľmi pravdepodobné. Vojna bola skrátka pre určité skupiny a firmy vždy dobrým biznisom.

Súvisiace články

Aktuálne správy