Americká ekonomika rástla v 3. kvartáli viac, ako naznačoval odhad

Americká ekonomika vzrástla v 3. kvartáli viac, ako naznačoval rýchly dohad. Stúpa tak pravdepodobnosť, že centrálna banka Fed by mohla už na budúci mesiac zvýšiť úrokové sadzby, ktoré od roku 2008 drží na rekordne nízkej úrovni blízko nuly. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa spresnených údajov amerického ministerstva obchodu sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace do konca septembra zvýšil medziročne o 2,1 %, a nie o 1,5 %, ako naznačoval rýchly októbrový odhad. Ministerstvo totiž zistilo, že firemné investície v 3. kvartáli vzrástli viac, ako uvádzali predbežné údaje, zatiaľ čo výdavky domácností boli o niečo nižšie.
Analytici revíziu HDP za 3. štvrťrok smerom nahor očakávali. No aj napriek tejto revízii sa medziročné tempo rastu americkej ekonomiky v období júl-september výrazne spomalilo na 2,5 % z 3,9 % v predchádzajúcom 2. kvartáli.
Ukázalo sa tiež, že americké firmy v 3. štvrťroku nahromadili skladové zásoby za 90,2 miliardy USD (84,69 miliardy eur), a nie za 56,8 miliardy USD, ako naznačovali predbežné údaje. V dôsledku toho zmena skladových zásob znížila HDP v 3. kvartáli len 0,59 percentuálneho bodu namiesto o 1,44 percentuálneho bodu.
Rast spotrebiteľských výdavkov, na ktorý pripadajú vyše dve tretiny ekonomickej aktivity v USA, bol v sledovanom období revidovaný tiež smerom nadol, a to na 3 % z 3,2 %.
A export sa v 3. štvrťroku zvýšil len o 0,9 %, brzdil ho silný dolár. Zahraničný obchod spomalil rast HDP o 0,22 percentuálneho bodu.
Na druhej strane, investície firiem do vybavenia sa výrazne zvýšili, a to o 9,5 % namiesto pôvodne uvádzaných 5,3 %, aj keď v prípade ťažobného sektora strmo klesli.
Ministerstvo tiež informovalo, že firemné zisky bez daní sa v 3. štvrťroku medziročne znížili o 1,6 % po 2,6-% raste v predchádzajúcom kvartáli. Dôvodom ich poklesu bol silný dolár a nižšie ceny ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy