Švédsky kráľ chcel zakázať vane, plytvajú vraj vodou a energiou

, ČTK Foto: SITA

Švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf je presvedčený, že kúpanie je plytvaním vody a energiami. Za svoju výzvu zožal posmech na Twitteri, aj keď vysvetľoval, že to nemyslel celkom vážne. Šesťdesiatdeväťročný monarcha v rozhovore s denníkom Svenska Dagbladet vyzval k ochrane životného prostredia prostredníctvom sprchovania.

"Všetky vane by mali byť zakázané. Len si to predstavte," vyhlásil v interview, ktoré bolo odfotené v sobotu. Deň pred rozhovorom sa vraj musel kúpať v mieste, kde žiadna sprcha nebola. "Padlo na to toľko pitnej vody a energie. Bolo mi jasné, že nie je rozumné, čo musím urobiť. Naozaj som sa hanbil," povedala hlava škandinávske krajiny.

Otázky klímy a ochrany životného prostredia nie sú Carlovi XVI. Gustafovi ľahostajné. Je známe, že často jazdí automobilom na hybridný pohon, v jedálničku má málo mäsa a snaží sa šetriť energiou v kráľovskom paláci. "To nie je vôbec jednoduché v tak starom dome," pripustil v rozhovore.

Neskôr povedal, že návrh zakázať vane myslel "ľahko žartovne". "Ale je v tom zrnko pravdy. Malé detaily majú obrovský účinok," podčiarkol. Napriek tomu za svoje slová zožal kritiku až posmech. "Zakážte kráľovi cestovanie!" komentoval na Twitteri panovníkove výroky jeden z užívateľov internetu.

Švédsky panovník rozhovor poskytol niekoľko dní pred parížskou klimatickou konferenciou, ktorej sa budúci pondelok zúčastní spolu s ďalšími najvyššími predstaviteľmi viac ako 140 krajín. Hlavnou úlohou konferencie má byť prerokovanie dohody o ďalšom znižovaní emisií skleníkových plynov po roku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy