Revolučná myšlienka: Byť bohatý neznamená mať čo najviac

, quartz Foto: thinkstock

Pred niekoľkými rokmi americký stand-up komik Louis Szekely, známy pod menom Louis C.K., ponúkol svoju komediálnu show za "drasticky nízku cenu". Na svojej webstránke pýtal za svoje diela 5 dolárov. Za 12 hodín zarobil 250 000, stačilo dvanásť dní a bol milionárom.

Na pokrytie výrobných nákladov dal následne bokom 250 000, pre seba si nechal 220 000  a zvyšok asi 530 tisíc dal v podobe bonusov svojim kolegom (250 000) a piatim charitatívnym organizáciám. Otázka znie: prečo sa rozhodol vzdať sa viac ako polovice peňazí, ktoré zarobil?

"Nikdy som sa nepozeral na peniaze ako na " svoje peniaze". Vždy som ich videl ako "peniaze." Je to len zdroj. Keď začali okolo mňa pribúdať, musel som ich vrátiť späť do systému," povedal.

Ako ale zistiť, že už máte dosť? My ostatní sa totiž najčastejšie snažíme držať prísnu kontrolu nad peniazmi. Peniaze považujeme buď za "naše alebo moje peniaze." Nikdy to nie sú výhradne iba "peniaze." Všetci dobre vieme, že si musíme  zarobiť čo najviac, aby sme mohli dobre žiť a mali čo- to aj na dôchodok. Aj keď nedokážeme zarobiť dosť pre dobrý život dnes, sporíme, aby sme sa mali dobre aspoň neskôr.

Keď sa pozrieme na hierarchiu potrieb Abrahama Maslowa, jednu z najvýznamnejších teórií o ľudskej motivácii, vidíme, že peniaze dokážu ovplyvniť všetko. Od našich najzákladnejších potrieb v dolnej časti pyramídy, až do tej najvyššej časti.

Najväčší priamy vplyv majú peniaze pravdepodobne na väčšinu základných potrieb v dolnej časti pyramídy: prístup k veciam ako sú potraviny, bývanie a zdravotná starostlivosť. Pre mnohých tieto potreby spravidla vyžadujú určité množstvo peňazí. Aj keď nebudete potrebovať peniaze na uspokojenie vyšších potrieb v pyramíde (ako je láska, vzťah, sebaúcta a sebarealizácia), pocit, že máte "dostatok" peňazí vám dá viac času sústrediť sa na splnenie týchto potrieb.

Asi nie je reálne premýšľať o tom, ako by ste dokázali byť najlepší v niečom, ak máte zároveň obavy, či budete schopní zaplatiť nájom za aktuálny mesiac, alebo či budete mať na základné potraviny pre seba, či svoju rodinu. Všetko sa zrazu bude krútiť okolo toho, aby ste vyriešili otázku, kde budete spať nasledujúcu noc, alebo kam zájsť, aby ste dostali nejaké teplé jedlo. Ak teda peniaze dokážu priamo ovplyvniť naše najzákladnejšie potreby, niet divu, že sa toľko nimi zaoberáme.

Typický prístup k peniazom, je postoj moje versus tvoje. To je dôvod, prečo sme sa naučili vyjednávať, ako získať čo najviac. Domnievame sa, že osoba na druhej strane stola sa snaží udržať si čo najviac. To je dôvod, prečo sme sa rozhodli študovať, alebo prečo hľadáme stále lepšie zamestnanie. Je to preto, že nás učili, že ako spoločnosť, tak aj väčšina ľudí má pocit, že limitujúcim faktorom číslo jeden pre naše možnosti v živote sú peniaze.

Zlá hospodárska situácia sa podpisuje aj na štatistiku zamestnanosti a výšku dôchodkov. Istá štúdia z roku 2014 odhalila, čo dnes je už hádam jasné každému. Takmer 59 % dospelých respondentov sa obávala, že nebude mať dostatok peňazí, keď prestane pracovať. Väčšina z nás potrebuje určitú sumu na chod života, ale koľko to v skutočnosti je a koľko by to malo byť v blízkej budúcnosti? Koľko je dostatok, aby sme sa na starobu cítili komfortne? Odpoveď sa líši od človeka k človeku. Ale to, čo platí pre väčšinu z nás je možnosť voľby, že nie sme kvôli finančnej situácii zatlačení do kúta.

Za peniaze si asi nekúpite šťastie, ale pocit, že ich máte "dosť", vám ponúka určitý druh slobody. Kupujete si vlastne dlhší čas na rozmyslenie o tom, čo chcete urobiť so svojím životom. Nie ho len obyčajne prežiť. Louis sa rozhodol, že napumpuje peniaze späť do systému bez okamžitej finančnej návratnosti. Návratnosť u neho nesúvisela priamo s financiami. Tým, že rozdal peniaze svojim kolegom a na charitu, získal bezprostrednú pozitívnu spätnú väzbu od ľudí a z projektov na ktorých mu záležalo. Ukázal svetu, že sa dá o peniazoch premýšľať aj iným spôsobom, než to robí ostatok sveta. Našťastie je to človek, ktorého sleduje celkom významný počet ľudí.   

Napriek všetkým úspechom, ktoré má Louis v rámci svojej kariéry za sebou, nežije na veľkej nohe. Zatiaľ čo zarobil celkom pekné peniaze, čo by mu určite stačilo na pohodlný život na niekoľko rokov, rozhodol sa nechať na stole určitý balík, ktorý mu pomáha udržať si svoju vlastnú tvorivú slobodu a slúžia ako podpora pre iných, ktorí sa mu „pripletú“ do cesty.

Možno by si jeho príkladom mohli inšpirovať aj iní. Skôr než míňať prebytočné peniaze za takmer nezmyselné veci, by stálo za zváženie prispieť viac na niečo, alebo niekoho, komu veríte. A to bez toho, aby ste očakávali okamžitú finančnú návratnosť. Takéto zmýšľanie si vyžaduje dlhodobý pohľad aj keď sa niekedy môže stať, že cesta pre nejaký druh návratnosti sa v diaľke stráca. Stačí sa na peniaze pozerať inak, ako na niečo, čo treba hromadiť. Dokážu totiž vytvoriť potenciál pre ešte väčšie návratnosti než sú tie finančné. Majú silu ponúknuť zážitok zo slobody a inšpiráciu, vytvárať niečo, čo sa raz dúfajme dostane na tento svet v podobe niečoho cennejšieho než sú peniaze, ktoré ste do toho vložili, alebo ich len okolo seba hromadili.

Nikto nespochybňuje dôležitosť peňazí v našej spoločnosti, okrem spoločenského statusu a luxusu dokážu poskytnúť aj úroveň komfortu a bezpečnosti. Pri pohľade na ne, len ako na komoditu, vám dávajú voľnosť tvoriť a konať spôsobom, ktorý považujete za správny. Ak sa nechcete nechať vtiahnuť do konštantnej potreby vlastniť stále viac, je tu možnosť postaviť sa systému, aby vám umožnil žiť tak, ako to chcete vy.

Súvisiace články

Aktuálne správy