Volkswagen pre emisný škandál zníži investície

Volkswagen (VW) zníži investície prvýkrát od finančnej krízy v roku 2009. Dôvodom je emisný škandál. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Šéf koncernu Matthias Müller dnes po zasadnutí dozornej rady oznámil, že vecné investície na budúci rok klesnú maximálne na 12 miliárd eur. To je o 1 miliardu eur menej, ako bol priemer v uplynulých rokoch.
Vlani dozorná rada schválila na 5-ročné obdobie od roku 2015 do roku 2019 investície v rekordnom objeme 85,6 miliardy eur, to znamená 17,1 miliardy eur ročne. Müller upozornil, že koncern bude v najbližších mesiacoch opatrný. VW však nebude šetriť na úkor budúcnosti, ale bude sa koncentrovať na technológie budúcnosti. Koncern už ohlásil, že sa plánuje viac sústrediť na elektromobilitu a digitalizáciu.
VW sa nachádza v ťažkej kríze, odkedy v polovici septembra priznal, že pomocou softvéru manipuloval s emisiami oxidu dusíka. Navyše sa neskôr ukázalo, že v prípade asi 800.000 áut koncern udával klamné údaje týkajúce aj emisií oxidu uhličitého (CO2). Automobilke v súvislosti so škandálom hrozia miliardové náklady.
Koncern si v prvom kroku odložil 6,7 miliardy eur na technickú úpravu manipulovaných dieselových áut. Ďalšie riziká spojené s emisiami CO2 podľa odhadov môžu VW stáť 2 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy