Počet žiadostí o podporu v USA klesol a zostáva v blízkosti historických miním

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol a naďalej sa pohybuje v blízkosti 40-ročných miním. To signalizuje, že trh práce v USA pokračuje v posilňovaní a smeruje k plnej zamestnanosti. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Počet nových žiadostí o podporu v týždni skončenom 14. novembra na sezónne upravenej báze klesol o 5000 na 271.000, uviedlo americké ministerstvo práce. Experti oslovení agentúrou Bloomberg v priemere počítali so znížením počtu nových žiadostí až na 270.000.
Štvortýždňový priemer počtu nových žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, keďže nepodlieha takým výkyvom ako týždňové údaje, sa zvýšil o 3000 na 270.750.
Počet žiadostí o podporu zostáva na historicky nízkych úrovniach, čo signalizuje, že firmy dostatočne dôverujú ekonomike, aby si podržali svojich zamestnancov. Počet žiadostí pod 300-tisícovou hranicou je podľa ekonómov znakom, že trh práce je zdravý. Miera nezamestnanosti v USA klesla v októbri na 5 % z 5,1 % v septembri.
Počet ľudí, ktorí poberali podporu aj po prvom týždni, v týždni skončenom 7. novembra klesol o 2000 na 2,18 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy