Slovensko presadzuje tému energetiky na decembrovom summite EÚ

Slovensko dnes v Bruseli presadilo iniciatívu, aby sa na decembrový summit EÚ dostala aj téma energetickej únie, ktorej schválené princípy "podkopávajú" napríklad snahy o vybudovanie plynovodu Nord Stream-2.

Slovensko dnes v Bruseli presadilo iniciatívu, aby sa na decembrový summit EÚ dostala aj téma energetickej únie, ktorej schválené princípy „podkopávajú“ napríklad snahy o vybudovanie plynovodu Nord Stream-2. Oznámil to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti.
Korčok pripomenul, že hlavnou agendou dnešnej Rady ministrov bola príprava decembrového summitu EÚ (17-18.12). Slovensko počas dnešných rokovaní presadilo iniciatívu, ktorú podporilo viacero členských krajín, aby národní lídri na decembrovom summite na najvyššej politickej úrovni rokovali aj o agende energetickej únie.
Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v stredu (18.11.) predstaví oficiálnu správu o pokroku pri budovaní energetickej únie, čo znamená, že lídri EÚ budú mať k dispozícii hotový dokument týkajúci sa tejto agendy.
„Dôvod je ten, že nastal moment pripomenúť lídrom EÚ princípy, na ktorých stojí energetická únia. Transparentnosť a diverzifikácia nielen zdrojov, ale aj trás,“ upozornil Korčok. Spresnil, že v tejto súvislosti treba premiérom a prezidentom pripomenúť snahy niektorých členských krajín o dodávky plynu cez vybudovanie druhej vetvy plynovodu Nordstream.
Podľa jeho slov treba začať otvorenú politickú debatu o tom, ako vážne sa to myslí s dodržiavaním princípov kľúčového projektu budovania energetickej únie, ktorý odsúhlasila a presadzuje exekutíva EÚ.
„Mám dobrý pocit z toho, že našu iniciatívu podporila nielen Vyšehradská štvorka, ale pripojilo sa aj Rumunsko, Bulharsko a pobaltské krajiny,“ zhodnotil situáciu Korčok. Priznal však, že to ešte bude „veľký súboj“ dostať túto tému na decembrové rokovania predsedov vlád a hláv štátov v Bruseli.
V závere upozornil, že prístup Slovenska k tejto záležitosti je ten, že treba mať naozaj otvorenú debatu o princípoch energetickej únie a o projektoch, ktoré majú nielen ekonomický význam, ale aj strategický dosah na energetickú bezpečnosť Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy