Japonská ekonomika je opäť v recesii, v 3. kvartáli klesla o 0,8 %

Japonská ekonomika sa nemôže naštartovať. Už po druhýkrát, odkedy do svojej funkcie nastúpil premiér Šinzó Abe, upadla do recesie. Teraz sa čaká na to, či japonská centrálna banka (BoJ) ešte viac uvoľní menovú politiku, aby podporila rast ekonomiky. Informovala o tom agentúra DPA.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v 3. kvartáli medziročne znížil o 0,8 %, uviedla vo svojom prvom odhade japonská vláda. Experti počítali s poklesom len o 0,2 %. V predchádzajúcich troch mesiacoch tretia najväčšia svetová ekonomika klesla o 0,7 %. Údaj za 2. štvrťrok bol revidovaný z -1,2 %.
Tým sa potvrdilo to, čo mnohí experti už dlhší čas predpovedali, že Japonsko sa od konca 2012, kedy premiérsky post prevzal Abe, druhýkrát dostalo do recesie. V prebiehajúcom kvartáli sa opäť počíta s nárastom ekonomiky, ale napriek tomu zrejme vzrastie tlak na vládu a centrálnu banku, aby prijali ďalšie stimulačné opatrenia.
Firmy v uplynulom kvartáli z dôvodu obáv z ochladenia čínskej ekonomiky obmedzili investície. Kapitálové výdavky padli o 1,3 %, bol to ich druhý pokles po sebe. Negatívny vplyv na rast malo aj zníženie stavu zásob. Súkromná spotreba, na ktorú pripadá okolo 60 % výkonu japonskej ekonomiky, reálne vzrástla len o 0,5 %. Export v 3. štvrťroku stúpol o 2,6 % po 4,3-% náraste v predchádzajúcom kvartáli.
V porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi japonský HDP v 3. kvartáli klesol o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy