Miliardy zarobil na energetickom nápoji, dnes chce 99 % svojho majetku venovať na záchranu sveta

, quartz;national geographic Foto: YT/INDTVUSA

Dokázal mnohým uľahčiť život. Vodiči kamiónov, zamestnanci naháňajúci termíny, ale aj študenti pred skúškami siahli po legálnom dopingu v podobe energetického nápoja, s ktorým prišiel na trh Manoj Bhargava. Písal sa rok 2004, a rozhodnutie sa časom ukázala ako správne.

Kofeínový nápoj mu od uvedenia na trh v tichosti nazhromaždil imanie vo výške 4 miliárd dolárov. Ale v jehoprípade to nie je ani zďaleka všetko len o zisku. Bývalý mních Bhargava fušoval pred začiatkom kariéry do všeličoho. Bol taxikár, stavebný robotník, obsluhoval tlačiarensky lis, pracoval ako obchodný manažér. A zdá sa, že má aj dostatok empatie, nie je mu ľahostajná nepríjemná situácia v ktorej sa nachádza chudobná robotnícka trieda.

Bhargava je trochu záhadný muž.Vyrastal v bohatej domácnosti so služobníctvom v Indii, ale jeho rodina sa presťahovala do Spojených štátov, keď mal 14 rokov. Získal akademické štipendium a popri štúdiách aj pracoval. Rok študoval matematiku na Princetone. Po duchovnej ceste v Indii založil rôzne firmy, vrátane Living Essentials, ktorá uviedla na trh populárny kofeínový nápoj. Zaplietol sa aj do sporov, keď ho obvinili z klamlivej kampane pri uvádzaní nápoja na trh. Údajne daroval milióny pre politických kandidátov prostredníctvom spoločnosti s ručením obmedzeným. Nikto nevie presne koľko má peňazí, aj keď sa jeho čisté imanie odhaduje na 4 miliardy dolárov, Na zozname Forbes 400 najbohatších Američanov nefiguruje. Bhargava na margo majetku uviedol, že nie je jednoduché vyčísliť jeho súkromné ​​spoločnosti, prikývol však na výzvu Billa Gatesa a svoje bohatstvo daruje na charitatívne účely. Hovorí, že nechce zničiť budúcnosť svojho syna tým, že mu odkáže peniaze. "Povedal som mu, keď mal 10 rokov, že nedostane nič. A jeho reakcia bola: no to je skvelé. Chcem to dosiahnuť sám," hovorí o svojom dnes už dospelom synovi. Namiesto dedičstva teda Bhargava financoval nemocnice v Indii a štedro podporuje svoje špičkové laboratóriá. "Je to najlepšie financované pôsobisko pre inžinierov, aké len môžete mať," vyjadril sa laboratórny technik Kevin Moran pre National Geographic..

V svojom novom filme, ktorý si sám produkoval, s názvom Miliardy na zmenu, Bharvaga sľúbil, že sa vzdá 99 % svojho majetku v prospech charity. Obrovský podiel tohto bohatstva pôjde do projektových a inžinierskych laboratórií s názvom Stage 2 Innovations. Tie sídlia v jeho firemnom areáli vo Farmington Hills, Michigane. Majú jedinečnú misiu: vytvoriť technológie, ktoré by dokázali uľahčiť živobytie ľuďom v rozvojovom svete. Ak chcete zmeniť svet, musíte vymyslieť nové veci, hovorí Bhargava vo svojom filme. "Myslím, že väčšina ľudí v Spojených štátoch zabudla, že vynálezcovia a inžinieri nás priviedli tam, kde sme," povedal neskôr v rozhovore pre Huffington Post. "Bohatstvo, ktoré bolo vytvorené v priebehu posledných 120 rokov, pochádza od chlapíkov, ktorí skutočne robili veľké veci. My sa tiež chceme sústrediť iba na to, čo môže byť veľmi užitočné," vysvetlil Bharvaga. "Ak máte prísť s niečím cool, čo v skutočnosti vôbec nie je nič výnimočné, nejdeme do toho. Nemám záujem. Ja nechcem byť cool, vlastne nikdy som ani nechcel byť."

Či už je to póza, alebo nie, treba priznať, že niektoré projekty Stage 2 Innovations sú pôsobivo ambiciózne. Za všetky stačí spomenúť riešenie energetickej krízy a zásob pitnej vody našej planéty.
Pre riešenie nedostatku vody je tu dažďostroj, ktorý dokáže za hodinu zmeniť 1000 galónov akejkoľvek vody na pitnú. V súčasnosti sa stroj na odsoľovanie testuje vo výskumnom zariadení v Novom Mexiku.

Ďalším vynálezom je elektrina zdarma. Veľké koleso je poháňané ľudskou silou, dokáže konvertovať mechanickú energiu na elektrickú. Jedna hodina šliapania sa mení na 24 hodín elektriny pre oblasti sveta bez elektrickej siete. Je to dostatok energie na dobitie mobilného telefónu, na rozsvietenie domu alebo na rozhorúčenie rýchlovarnej kanvice, všetko bez plytvania alebo účtov. Budúci rok plánuje Bhargava zaslať 10 000 takýchto „bicyklov“ do Indie, v rámci pilotného testovania plánovaného v štáte Uttarakhand, odkiaľ by sa časom rozšírili do celej krajiny.

Bharvaga tiež nemálo investuje do vývoja špeciálnych káblov, ktoré by jedného dňa dokázali transportovať teplo z jadra Zeme priamo na povrch. Teplo je vlastne energia, ak by sa to podarilo, dalo by sa hovoriť o zbytočnosti ropných plošín a jadrových elektrární. Ak by bol Bhargava úspešný, mohol by zabezpečiť udržateľný zdroj energie aj dlho potom, čo všetko to nabudenie z kofeínu časom odznie.

Súvisiace články

Aktuálne správy