Akvizícia SABMiller: AB InBev urobil formálnu ponuku, 44 libier za akciu

, ČTK, Bloomberg Foto: SITA

Svetová pivovarnícka jednotka Anheuser-Busch InBev predložila oficiálne ponuku na kúpu svojho menšieho rivala SABMiller za zhruba 107 miliárd dolárov. S odvolaním sa na stredajšie oznámenie firiem o tom informovala agentúra Bloomberg. Obe firmy sa už v polovici októbra rámcovo dohodli na vytvorení kolosu, ktorý bude variť takmer tretinu svetovej produkcie piva.

Anheuser-Busch InBev zaplatí za väčšinu akcií svojho konkurenta 44 libier za akciu v hotovosti. Je to o zhruba polovicu viac ako záverečná cena akcie SABMiller zo 14. septembra, teda deň predtým, než sa objavili špekulácie o fúzii. Na tejto cene sa firmy predbežne dohodli už v októbri.

S fúziou súvisí aj iná transakcia, v ktorej americko-kanadský výrobca piva Molson Coors prevezme od SABMiller jeho väčšinový podiel v spoločnom podniku MillerCoors. Podnik predáva na americkom trhu piva značiek Coors Light, Miller Lite, Blue Moon. Molson Coors za podiel 58 percent zaplatí 12 miliárd dolárov. Stane sa tak druhým najväčším pivovarom v USA so štvrtinovým podielom na trhu, napísal denník The Wall Street Journal.

Skupina AB InBev vznikla v roku 2008, keď belgický pivovar InBev prevzal za 52 miliárd dolárov amerického konkurenta Anheuser-Busch. Vo svojom portfóliu má asi 200 značiek z celého sveta.

SABMiller, ktorý sa z juhoafrického výrobcu piva stal svetovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. rokov prostredníctvom série akvizícií v strednej a východnej Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy