Rast tržieb v priemysle v septembri zrýchlil

Tržby v priemysle na Slovensku v septembri stúpli o takmer 10 %. Ešte výraznejšie rastú tržby stavebných podnikov.

Tempo rastu tržieb v priemysle na Slovensku v septembri zrýchlilo. Po 5,3-percentnom medziročnom raste z augusta totiž v deviatom mesiaci stúpli tržby priemyselných podnikov o 9,8 %. Stál za tým rast tržieb v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 12 %, v priemyselnej výrobe o 9,7 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 3 %. V ťažbe a dobývaní tržby naopak klesli o 5 %. V medzimesačnom porovnaní priemyselné tržby stúpli v septembri oproti augustu až o 6 %.

Z odvetví samotnej priemyselnej výroby v septembri medziročne rástli tržby najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 23,7 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 15,3 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,6 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 8,5 %. Tržby klesli vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlači o 1,4 %, výrobe elektrických zariadení o 1 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,7 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 0,5 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva pokračoval dynamický rast tržieb v stavebníctve, ktoré boli medziročne vyššie až o 26,8 %. Medzimesačne tržby odvetvia vzrástli v septembri oproti augustu o 4,7 %. Tržby v doprave a skladovaní oproti septembru minulého roka vzrástli o 1,5 % pri medzimesačnom zvýšení o 1,2 %. Celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa medziročne zvýšili o 3,2 %, pričom v septembri oproti august naopak klesli o 1,9 %. Vo vybraných trhových službách celkové tržby medziročne vzrástli o 10,4 %. Medzimesačne boli vyššie o 1,3 %.

Za prvé tri štvrťroky tak tržby v priemysle medziročne stúpli o 7,9 %. Ešte výraznejšie rastú tržby stavebných podnikov, a to až o 20,1 %. Rast tržieb však vykazujú aj ďalšie sektory. Informačné a komunikačné činnosti evidujú ich medziročné zvýšenie o 4,8 % a vo vybraných trhových službách tržby oproti prvým trom kvartálom minulého roka stúpli o 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy