Rast produkcie v priemysle sa v septembri obnovil

Priemyselná produkcia na Slovensku v septembri medziročne stúpla o vyše 7 %.

Rast priemyselnej produkcie sa v septembri opäť obnovil. Po augustovom medziročnom poklese o 0,4 % totiž v deviatom mesiaci medziročne produkcia v priemysle na Slovensku po očistení o vplyv počtu pracovných dní vzrástla o 7,2 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v septembri oproti augustu vzrástla o 2,1 %. Ako ďalej vyplýva z informácií Štatistického úradu SR, septembrový medziročný vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 8,2 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,8 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 12,3 %.

V rámci samotnej priemyselnej výroby evidovali štatistici v septembri medziročný rast produkcie najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 21,8 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,9 % či vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,8 %. Stúpla aj produkcia v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 4,4 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 2,2 %. Objem produkcie sa znížil hlavne vo výrobe elektrických zariadení o 9,9 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 6,6 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 3,4 %.

V priemere za tri štvrťroky tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku stúpla o 5,1 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 5,4 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,8 %. Produkcia v ťažbe a dobývaní klesla o 0,9 %. Celkový rast produkcie súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,7 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,4 %, výrobe elektrických zariadení o 7,1 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 8,3 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 26,7 %. Produkcia klesla len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy