Chystá sa Fed upraviť sadzby? Podľa prepadu cien striebra, áno

, Bloomberg Foto: SITA;thinkstock

Striebro si v októbri pripísalo najväčší mesačný rast od začiatku tohto roka. Začiatok nového mesiaca už ale šťastný nebol. Ceny drahého kovu sa na pozadí špekulácií o zvyšovaní sadzieb americkou centrálnou bankou ešte v tomto roku prepadli najviac za dva mesiace. Investori sa striebra začali zbavovať, od júna ho predali najviac vo forme burzovo obchodovaných fondov.

Cena striebra sa minulý týždeň na základe týchto špekulácií prepadla zo štvormesačného maxima o takmer 7 percent. Že si striebro nedávne zisky neudrží, naznačuje aj súčasná situácia okolo burzovo obchodovaných produktov krytých týmto drahým kovom. Ich držba tento týždeň zhodou okolností klesla na najnižšiu úroveň od roku 2013.

Rovnako ako v prípade zlata, alebo iných komodít, silnejšia americká mena znižuje aj atraktivitu striebra. Potenciálne zvyšovanie sadzieb americkým Fedom, ktoré je len otázkou načasovania, podrýva vábivosť striebra, toto aktívum na rozdiel od iných totiž nevypláca úroky ani dividendy. Trh striebra je tak rovnako ako ten zlatý momentálne pod tlakom. V porovnaní so zlatom je však cena striebra volatilnejšia, a preto tiež ešte viac ohrozená krokmi Fedu.

Pád ceny nezastavili ani zberatelia mincí. Predaj strieborných mincí totiž tento rok v Spojených štátoch atakuje rekordnú výšku. Mincovne od Austrálie po Veľkú Britániu obmedzujú dostupnosť, hoci vstupného materiálu na výrobu je dostatok. Striebro používané na výrobu mincí totiž v roku 2014 tvorilo len asi 2,6 percenta celkovej globálnej distribúcie drahého kovu. Strieborné burzovo obchodované fondy sú ďaleko zaujímavejšie, je po nich väčší dopyt ako po minciach.  Ale aj držba strieborných burzovo obchodovaných produktov k 2. novembra klesla o 93,1 metrických ton.

Cena striebra od konca roka 2012 klesla o zhruba 50 percent. Je to hlavne dielom nízkej inflácie a súčasne stagnujúcemu dopytu po aktívach, považovaných za bezpečné útočisko. Ak skutočne newyorské strieborné futures zakončia už tretí rok v rade s poklesom, bude to ďaleka najhorší prepad od roku 1992. Cena striebra v roku 2011 vystrelila až k 50 dolárom za uncu, aktuálne sa pohybuje okolo 15 dolárov za uncu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy