Na plynovod Eastring by mohla ísť zo zdrojov EIB až 1 miliarda eur

Plynovod Eastring spájajúci Slovensko s Balkánom by mohol byť podporený zo zdrojov Európskej investičnej banky (EIB). Uviedol to dnes po slávnostnom otvorení kancelárie EIB v Bratislave minister hospodárstva SR Vazil Hudák.
„Eastring je v skupine projektov, ktoré sme poslali (do EIB) zo Slovenska a ktoré čakajú na posúdenie a schválenie,“ informoval. Projekty, ktoré by boli financované cez Európsky fond strategických investícií (EFSI), však podľa neho musia mať spolufinancovanie, napríklad zo súkromných zdrojov. „Očakávame, že pri Eastringu bude kombinácia peňazí aj z EFSI, ale aj zo Slovenského investičného holdingu (SIH) a taktiež zo súkromných zdrojov, ktoré by mali pochádzať od bánk a samotných promotérov tohto projektu,“ doplnil.
Rozpočet na Eastring sa podľa jeho slov pohybuje vo výške 1,5 až 2 miliardy eur. „Maximálne polovica (tejto sumy) môže ísť z EIB. Také sú kritériá. Takže (suma pohybujúca sa) niekde medzi 700 miliónmi eur až 1 miliardou eur by potenciálne mohla ísť z EIB, respektíve z Európskeho fondu strategických investícií,“ spresnil Hudák.
Termín, kedy by mohol byť známy výsledok posudzovania projektu Eastring v EIB, je podľa ministra ťažké odhadnúť. „Je to otázka ďalšieho posúdenia. Nechcem hádať časový rámec, v tomto roku to však určite nebude,“ dodal.
EIB je finančná inštitúcia EÚ, ktorej akcionármi sú členské štáty. Poskytuje dlhodobé financovanie významných investícií. Úverové záväzky EIB na Slovensku dosahujú približne 6,6 miliardy eur od roku 1993, keď tu banka začala svoju úverovú činnosť. V súčasnosti má banka svoje kancelárie v 20 členských štátoch a v 19 krajinách mimo EÚ. Dnes kanceláriu otvorila aj v SR.
Z informatívneho materiálu MH SR, ktorý 4. marca 2015 na svojej schôdzi prerokovala a vzala na vedomie vláda SR, vyplýva, že plynovod Eastring by mali spustiť do komerčnej prevádzky koncom roka 2018. Technická kapacita plynovodu by predstavovala v počiatočnej fáze projektu 20 miliárd kubických metrov (m3) až 40 miliárd m3 v konečnej fáze. Dĺžka plynovodu v závislosti od konečného rozhodnutia o trasovaní dosiahne 744 km až 1015 km. Odhadované investičné náklady pre prvú fázu projektu by sa mali pohybovať na úrovni 1,14 miliardy až 1,52 miliardy eur. Zdrojom zemného plynu pre Eastring by mali byť Rusko, Azerbajdžan, Irán, Irak, Cyprus, prípadne západná Európa. Špecifikom plynovodu bude obojsmerná prevádzka toku plynu, teda možnosť reverzného toku plynu zo SR do juhovýchodnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy