V krajine, kde vládne absolútna moc: Pápež František v nerovnom boji s cirkevnou byrokraciou zatiaľ nevedie

, BBC Foto: SITA

Pápež žije v malom apartmáne vo Vatikáne, hneď za múrmi enkláve je malá ulica, výhľad nie je žiadna sláva, neďaleko je čerpacia stanica. Naproti tomu taliansky kardinál na dôchodku žije na najvyššom poschodí historickej budovy s výhľadom na takmer celý Vatikán.

Podľa uniknutých dokumentov zverejnených novinármi zaplatila charitatívna nadácia 200 tisíc eur za renováciu, aby sa sem kardinál Tarcisio Bertone mohol na dôchodok nasťahovať. Tento únik len potvrdzuje to, že pápež nebol schopný presvedčiť mnohých svojich vatikánskych úradníkov, aby nasledovali je skromný príklad.

Dokumenty pochádzajú zo súkromných záznamov reformnej komisie zriadenej pápežom štyri mesiace po jeho nástupe v roku 2013. Vatikán obviňuje dvoch bývalých členov komisie, 54-ročného Monsignora Lucia Angel Vallejo Baldu a taliansku právničku Francescu Chaouquiovú, že stoja za úníkom týchto dokumentov. Cez víkend pár polícia zatkla. Chaouquiová tvrdila, že je nevinná. "Nie som vrana," protestovala na Twitteri. Dvaja talianski novinári sa k dokumentom dostali a pripravujú knižné vydanie. Jedným z nich je Gianluigi Nuzzi, ktorý už má skúsenosti so zverejňovaním tajných vatikánskych dokumentov. V roku 2012 vydal knihu Jeho Svätosť, založenú na záznamoch, kde vylíčil cirkevnú hierarchiu a boj v rámci nej. Nuzzi sa domnieva, že súčasný pápež bojuje s rovnakou byrokraciou. "František dokáže zaplniť námestia, ale nie je veľmi milovaný všetkými vysokými prelátmi. Môžete to vidieť v knihe na základe listov a dokumentov. Takže, keď pápež chce zrealizovať svoje reformy, nejak sa to nedarí. Byrokracia vo Vatikáne je veľmi silná. Je schopná zablokovať zmenu."

Emiliano Fittipaldi

„Vatikán je stále ešte veľmi ďaleko od toho, čo chce pápež František od cirkvi, aby to bol chudobný kostol pre chudobných," hovorí Emiliano Fittipaldi, druhý z dvojice novinárov. "V skutočnosti som písal o veľmi bohatej cirkvi, ktorá spravuje peniaze celkom jednoznačne, veľmi vzdialene od toho, čo by chcel František. Pápež sa snaží uspieť, ale bráni mu v tom silný odpor. Jedna vec je to, čo pápež a médiá hovoria, ale za ním stojí cirkev, ktorá nechce vzdať svojej ekonomickej moci a spôsobu zaobchádzania s peniazmi. To je dôvod, prečo kniha nesie názvom Lakomosť."


Pápež František prehovoril k vyšším kardinálom 3. júla, prepis zverejnený v knihe:

– "Bez preháňania môžeme povedať, že veľká časť našich nákladov je mimo kontroly. To je fakt. Výdavky na zamestnancov vzrástli o 30 % za päť rokov. To nie je správne.

– "Istý úradník mi povedal, 'Ale oni prichádzajú s účtom, ktorý musíme zaplatiť." Nie, nebudeme platiť. Ak je niečo, čo sa deje bez výberového konania, bez povolenia, to nebude zaplatené…

– "Naši dodávatelia musia byť vždy firmy, ktoré garantujú poctivosť a ponúknuť spravodlivé trhové ceny, za svoje produkty a služby. A niektoré z nich to nedokážu zaručiť."


 

Uniknuté dokumenty nepreukazujú akékoľvek pochybenia samotného Františka, niektorí odborníci tvrdia, že celý tento vatikánsky škandál má poslúžiť jedinému cieľu. Zastaviť ho v jeho reformách.

Katolícka cirkev je ochotná vzdať sa aspoň jedného aspektu dlhoročného míňania. Už necestuje prvou triedou. V marci 2013 poslal Vatikán kardinálovi Jorge Mario Bergogliovi prvotriednu letenku z Buenos Aires do Ríma, aby sa zúčastnil konkláve. Kardinál ale cestoval ekonomickou triedou. Ukázalo sa to neskôr, že to bola jednosmerná cesta do Ríma. Po tom, čo sa stal pápežom dúfal, že jeho bývalí kolegovia ho budú nasledovať. Pred niekoľkými týždňami ste na rímskom letisku Fiumicino mohli započuť povzdych z radu vyšších duchovných, ktorí odchádzali z Vatikánu. "Kde sú tie časy, keď som lietal prvou triedou?" položil si básnickú otázku kardinál z Latinskej Ameriky.

Súvisiace články

Aktuálne správy