Slovenské startupy môžu v súťaži vyvinúť inovatívne riešenia pre SPP a SE

Mladí inovátori zo Slovenska môžu získať kontrakt s energetickými spoločnosťami Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a Slovenské elektrárne (SE). Ministerstvo hospodárstva totiž vyhlásilo súťaž Hackathon, v rámci ktorej majú študenti a startupy možnosť navrhnúť inovatívne riešenie konkrétnych problémov týchto dvoch firiem.
Súťaž je podľa ministra hospodárstva Vazila Hudáka súčasťou vládnej koncepcie podpory inovácií s cieľom udržať mladých ľudí s nápadmi na Slovensku. Ide o novú formu ako prepojiť veľké firmy so startupmi. „Je to využitie dodávania služieb a produktov pre veľké podniky cez inovatívnych mladých začínajúcich hráčov na trhu,“ uviedol dnes na tlačovej konferencii v rámci medzinárodnej konferencie Tatra Summit v Bratislave.
Do prvého ročníka súťaže zameraného na energetiku sa zapojili firmy SPP a SE. Tie zadefinovali konkrétne problémy, ktoré sa stanú predmetom riešenia mladých inovátorov v priebehu novembra. S víťazmi uzavrú zmluvy na realizáciu ich konceptov, ktoré potom podniky uplatnia v praxi.
Slovenský plynárenský priemysel chce od účastníkov súťaže, aby sa pokúsili zlepšiť vzdelávanie ľudí v oblasti energetickej efektívnosti a prístupu k životnému prostrediu a priniesť novú komunikáciu so zákazníkmi v budúcnosti. „Kde by nemalo ísť len o dodávku plynu a elektriny, ale aj o nadstavbové veci, ktoré súvisia so službami, ktoré by zlepšovali energetickú efektívnosť SR,“ opísal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SPP Štefan Šabík.
Slovenské elektrárne svoje zadanie nasmerovali na účet za elektrickú energiu a očakávajú návrhy na vytvorenie aplikácie. „Chceme uľahčiť zákazníkom pochopenie svojej faktúry za elektrinu, aby z tých údajov vedeli vyvodiť dôsledky pre svoje správanie. Aby vedeli, čo sa za jednotlivými číslami nachádza a aby na základe pochopenia faktúry boli schopní meniť a ovplyvňovať svoju spotrebu energie,“ priblížil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SE Nicola Cotugno.
Rezort hospodárstva, ktorý na projekte spolupracuje s iniciatívou Enterprise Slovakia a poradenskou spoločnosťou PwC, už oslovil aj vysoké školy a rôzne firmy pôsobiace na Slovensku. Záujemcovia nájdu potrebné informácie na internetovej stránke www.enterpriseslovakia.com. Prihlásiť sa môžu do 11. novembra. Výsledky budú vyhlásené na podujatí SmartUp Slovakia 30. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy