Americké akcie po komentári šéfky Fedu klesli, dolár posilnil

, ČTK Foto: SITA

Akcie v Spojených štátoch v stredu oslabili. Trhy stiahli dole predovšetkým straty energetických spoločností, ktoré reagovali na pokles cien ropy. Obozretnosť medzi investormi vyvolal aj komentár šéfky americkej centrálnej banky Janet Yellenová o možnom decembrovom zvýšení úrokových sadzieb.

Finančná situácia najväčších bánk v Spojených štátoch sa od finančnej krízy z konca minulého desaťročia podstatne zlepšila. Banky ale majú stále značné nedostatky v riadení tých typov rizika, ktoré viedli ku kríze. Uviedla Yellenová vo svojom vystúpení vo výbore pre finančné služby Snemovne reprezentantov.

Najväčšie banky podľa Yellenovej majú nedostatky v plnení nových požiadaviek pre bankovú reguláciu. To podkopáva dôveru v bankový systém a môže ohroziť finančnú stabilitu, uviedla šéfka Fedu.

Vystúpenie Yellenovej sa podľa agentúry AP týkalo ôsmich najväčších amerických bánk, radu zahraničných bánk pôsobiacich na území USA a niekoľkých ďalších veľkých finančných inštitúcií. Všetky z nich považuje Fed za "systémové dôležité," teda také, ktorých problémy by mohli ohroziť celý finančný systém.

Yellenová sa vo vopred pripravenom prejave nezmienila o menovej politike ani o výhľade ekonomického vývoja. Fed nechal základnú úrokovú sadzbu minulý týždeň bez zmeny na rekordnom minime, na ktorej je od finančnej krízy. Naznačil však, že by úroky mohol zvýšiť ešte v tomto roku.

Yellenová okrem iného uviedla, že ekonomika USA si "vedie dobre", čo by mohlo umožniť zvýšenie sadzieb už v decembri. Obchodníci podľa údajov burzovej spoločnosti CME Group teraz vidia šancu na decembrové zvýšenie sadzieb na 60 percent. Pred vystúpením Yellenová počítali s pravdepodobnosťou 52 percent.

Najnovšia štatistika naznačila, že americká ekonomika je dostatočne zdravá na to, aby prípadné zvýšenie sadzieb zo súčasných rekordných miním ustála. Americký súkromný sektor podľa organizácie ADP v októbri vytvoril viac pracovných miest, než sa čakalo. Schodok zahraničného obchodu USA v septembri podľa vládnych údajov klesol na najnižšiu úroveň za sedem mesiacov. Ďalšie dáta potom ukázali, že rast v americkom sektore služieb v októbri nabral na rýchlosti.

Americký dolár v stredu upevnil v koši šiestich hlavných svetových mien až na najvyššiu hodnotu za tri mesiace a voči euru za tri a pol mesiaca. Dolár podporila najnovšie priaznivá štatistika z USA aj komentár Yellenovej.

Súvisiace články

Aktuálne správy