Povinnosti právnických osôb voči Sociálnej poisťovni sa nemenia

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že spustenie projektu Register a identifikátor právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci do pilotnej prevádzky od 1. novembra 2015 nemá vplyv na povinnosti právnických osôb – zamestnávateľov voči Sociálnej poisťovni.
Aj od 1. novembra 2015 naďalej platí, že právnické osoby – zamestnávatelia sú vo vzťahu k Sociálnej poisťovni povinní prihlásiť sa do registra zamestnávateľov do 8 dní odo dňa, v ktorom začali zamestnávať aspoň jedného pracovníka, požiadať o vystavenie grid-karty na zasielanie dokumentov elektronicky prostredníctvom systému elektronických služieb (SES, ako aj oznámiť zmenu údajov (zmenu svojho názvu a sídla).
Naďalej sú tiež povinní odhlásiť sa z tohto registra, prihlásiť zamestnanca, oznámiť prerušenie poistenia zamestnanca, ako aj, oznámiť zmenu údajov zamestnanca (zmenu mena a priezviska).
Zamestnávateľom aj naďalej pretrváva povinnosť odhlásiť zamestnanca najneskôr v deň nasledujúci po zániku jeho sociálneho poistenia, oznámiť začiatok a skončenie čerpania materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky zamestnancom, predkladať výkaz poistného a príspevkov, ako aj platiť poistné a príspevky v lehote splatnosti poistného a príspevkov.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy