Bratislavský trh s kanceláriami eviduje rekordnú výstavbu

Trh s kancelárskymi nehnuteľnosťami v Bratislave dosahuje v súčasnosti celkovú rozlohu 1,54 mil. metrov štvorcových.

V Bratislave je momentálne vo výstavbe rekordný počet projektov kancelárskych nehnuteľností. V súčasnosti predstavuje bratislavský trh kancelárskych priestorov celkovú rozlohu 1,54 mil. metrov štvorcových kancelárií v štandarde A a B. Vyplýva to z informácií realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

V treťom kvartáli tohto roku nepribudli na kancelárskom trhu v Bratislave žiadne nové priestory, no súčasná výstavba je podľa CBRE priaznivá. „V súčasnosti sa pripravuje 185 290 metrov štvorcových kancelárskych priestorov s odhadovaným dokončením v priebehu nasledujúcich troch rokov. Z rozostavaných nehnuteľností je 48 % už prenajatých a budú obsadené bezprostredne po dokončení výstavby. Najočakávanejšou dostavbou je prvá budova Twin City fázy I, ktorú realizuje HB Reavis a trhu ponúkne 16 600 metrov štvorcových priestorov,“ konštatoval vedúci oddelenia kancelárskych nehnuteľností spoločnosti CBRE Oliver Galata.

Priestory v štandarde A sú najviac lokalizované v širšom centre Bratislavy a predstavujú 59 % z celkového počtu kancelárskych nehnuteľností. Zvyšný podiel 41 % patrí kancelárskym nehnuteľnostiam v štandarde B. Voľné kancelárske nehnuteľnosti sú na úrovni 11,49 %, čo predstavuje pokles o 29 bázických bodov v porovnaní z predchádzajúcim kvartálom. Najnižšia miera neobsadenosti kancelárskych priestorov na úrovni 10,24 % je evidovaná v centre Bratislavy. V širšom centre Bratislavy je neobsadenosť kancelárskych priestorov na úrovni 12,96 %.

Nájom za najlukratívnejšie kancelárske priestory v Bratislave dosahuje cenu 16 eur za meter štvorcový na mesiac. Bežné nájomné v centre Bratislavy sa nachádza v cenovom rozmedzí od 12 do 16 eur za meter štvorcový na mesiac. Nájom za kancelárske priestory mimo lukratívnych častí Bratislavy sa pohybuje od 8 až 13 eur za meter štvorcový na mesiac.

Lízingová aktivita v treťom kvartáli tohto roka klesla v medziročnom porovnaní o 13 %, no v porovnaní s minulým kvartálom zaznamenala zvýšenie o 41 %. Celkový rozsah lízingovej aktivity za tretí kvartál je na úrovni 62,65 tis. metrov štvorcových. Z celkovej lízingovej aktivity najväčší podiel, konkrétne 54 %, tvorili nové nájmy.

Spoločnosť CBRE je realitnou a investičnou firmou so sídlom v Los Angeles, ktorá sa venuje strategickému poradenstvu, predaju a prenájmu, správe nehnuteľností, prevádzke budov či hypotekárnemu bankovníctvu. Firma zamestnáva viac ako 70 tisíc ľudí a svoje služby poskytuje viac ako 400 kanceláriám po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy