Na získanie výhodného úveru od štátu majú záujemcovia posledné dva dni

Záujemcovia o obnovu svojho bývania, ale aj kúpu bytu či stavbu domu majú posledné dva dni na získanie zvýhodneného úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Žiadosť totiž môžu podať na mestskom úrade len do konca októbra.

O úver na obnovu bytovej budovy môže požiadať spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov, vlastníci bytov zastúpení správcom, fyzické osoby či samosprávy. V roku 2015 je na tento účel k dispozícii viac ako 198 miliónov eur, za ktoré bude možné obnoviť vyše 40.000 bytov.

„ŠFRB môže v tomto roku vyhovieť všetkým žiadateľom, ktorí splnia podmienky pre poskytnutie podpory,“ uviedol pre TASR jeho hovorca Rastislav Lackovič.
Ak sa vlastníci bytov rozhodnú pre komplexnú obnovu, teda okrem zateplenia bytového domu odstránia systémové poruchy, vymenia výťahy a spoločné rozvody, či vybudujú bezbariérové prístupy, môžu získať od štátu až nulový úrok.

„Vzhľadom na to, že aj v budúcom roku je predpoklad využitia finančných zdrojov z eurofondov na obnovu bytových domov, ŠFRB požiadal o ponechanie možnosti poskytnutia 0-% úrok pri komplexnej obnove bytových domov, teda pri kombinácii minimálne troch účelov, aj pre budúci rok,“ priblížila generálna riaditeľka fondu Dana Pištová s tým, že zníženie úrokových sadzieb navrhol aj pri jednotlivých účeloch.
K 28. októbru eviduje fond rozvoja bývania 788 žiadostí na obnovu bytovej budovy v objeme približne 175 miliónov eur. Z tohto počtu schválil 539 úverov v hodnote zhruba 121 miliónov eur. Z týchto prostriedkov podporí obnovu 25.562 bytov.

Žiadosti sa podľa Lackoviča posudzujú priebežne a žiadatelia, ktorým bol priznaný úver, už môžu svoje projekty realizovať. Podmienkou je, aby bol projekt dokončený do 24 mesiacov odo dňa otvorenia úverového účtu.

Na obstaranie bytu do vlastníctva fyzickej osoby je tento rok určených 5,4 milióna eur. O úver na kúpu bytu či stavbu domu doteraz požiadalo 65 ľudí, ktorí na to potrebovali 3,2 milióna eur. ŠFRB priznal v rámci tohto účelu 34 úverov za 1,7 milióna eur, čím podporil obstaranie 34 bytových jednotiek.

Záujemcovia o zvýhodnený úver od štátu musia teda podať žiadosť najneskôr v piatok 30. októbra na mestskom úrade prislúchajúcom k miestu stavby. Mestský úrad má 10 dní na to, aby žiadosť skontroloval a zaregistroval do systému elektronického príjmu žiadostí.

Súvisiace články

Aktuálne správy