Spotrebiteľská dôvera v Nemecku klesla tretí mesiac po sebe

Spotrebiteľská dôvera v Nemecku klesla už tretí mesiac po sebe. Dôvodom je najmä utečenecká kríza, ktorá ovplyvňuje ekonomické očakávania spotrebiteľov. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.
Index spotrebiteľskej dôvery na november, ktorý zostavuje výskumná spoločnosť GfK, klesol na 9,4 bodu z 9,6 bodu v októbri. Výsledok, najhorší od februára tohto roka, neprekvapil ekonómov, ktorí s ďalším poklesom dôvery počítali.
Nemecká vláda nedávno zhoršila vyhliadky vývoja ekonomiky. Ako uviedla, v tomto roku počíta s rastom nemeckej ekonomiky o 1,7 %, zatiaľ čo pôvodne predpokladala rast na úrovni 1,8 %. Ako dôvod uviedla spomaľovanie tempa rastu v Číne a iných rozvíjajúcich sa ekonomikách.
Čo sa týka spotrebiteľskej dôvery, pod celkový index sa veľkou mierou podpísali pesimistické očakávania Nemcov v oblasti vývoja ekonomiky. Podindex ekonomických očakávaní sa prepadol na -2,9 bodu zo 6,4 bodu a prvýkrát od mája 2013 sa dostal do negatívneho teritória.
Podľa ekonómov sa Nemci obávajú najmä rastu nezamestnanosti, čo je spojené s príchodom veľkého počtu imigrantov. Na druhej strane si nemeckí spotrebitelia nemyslia, že emisný škandál Volkswagenu bude mať na zamestnanosť výraznejší vplyv.

Súvisiace články

Aktuálne správy