Čínski investori volia zlato, krajinu ďalej potiahnu štyri motory

, reuters;roklen;BeyondBrics Foto: SITA

Čínski drobní investori, poučení nedávnou situáciou na trhu, volia namiesto akcií bezpečný prístav. Podľa údajov agentúry Reuters získaných z hongkonských štatistík, vzrástol v septembri čistý dovoz zlata z Hongkongu do pevninskej časti Číny na 97,2 ton z augustových 59,3 ton. Podľa Reuters tento rastúci trend pokračuje už tretí mesiac.

Dopyt po zlate síce často vrcholí v mesiacoch pred začiatkom čínskeho Nového roka, ale dnes je situácia iná. Potom, čo vyprchala eufória okolo akciových trhov a dostavila sa tvrdá, bolestivá realita, veľkí aj mnohí drobní investori stratili apetít k nákupom. To sa prejavuje rastom atraktivity zlata ako investičného nástroja.

Zvoliť si zlato nemusí byť až taký zlý nápad. Cena zvyčajne stúpa, keď sa centrálne banky chystajú uvoľniť menovú politiku. Inflácia sa drží okolo nuly a centrálnej banky v USA, vo Veľkej Británii aj v eurozóne signalizovali, že očakávaný rast sadzieb sa odkladá.

Čínsky investori si našli útočisko, ale čo ekonomický rast krajiny? V treťom štvrťroku pozitívne prekvapil, trhy sa ale budú pravdepodobne ďalej zameriavať najmä na dlhodobejšie spomaľovanie a devalváciu jüanu. Prevažuje názor, že čínska ekonomika znateľne spomalí a k zdravému rastu sa vráti iba v prípade posunu k novej rovnováhe. Tá znamená posun od investícií a exportov smerom k spotrebe. Tento pohľad je ale neúplný a v niektorých aspektoch dokonca pomýlený.

Čínsku ekonomiku potiahnu v nasledujúcich dvadsiatich rokoch štyri základné oblasti.

Infraštruktúra
Investície v tejto oblasti budú hrať významnú úlohu podobne, ako tomu bolo v posledných štyridsiatich rokoch. Čína je, čo sa týka produktu na hlavu, na deväťdesiatom mieste na svete. Plán urbanizácie počíta s tým, že do roku 2020 sa do miest presunie 100 miliónov ľudí. Do roku 2023 by to malo byť 250 miliónov ľudí. Investície do infraštruktúry tak budú aj naďalej masívne. Zásoba kapitálu na hlavu sa v Číne teraz nachádza približne na rovnakej úrovni ako v Spojených štátoch v tridsiatych rokov minulého storočia. Návratnosť investovaného kapitálu môže v súčasnosti ležať nižšie, než tomu bolo v predchádzajúcich rokoch, ale stále sa bude držať vysoko.

Nová čínska ekonomika
Jej jadro leží v sektore služieb. Ťahá ju rastúci dopyt domácností, a to najmä v mestských oblastiach.

Vládne investície na zvyšovanie kvality života
Týkajú sa ako centrálnej vlády, tak vlád miestnych, a príkladom je budovanie sociálneho bývania, ktoré by malo v roku 2020 slúžiť 23 % populácie. Podľa UBS to predstavuje postavenie ďalších 30 miliónov bytových jednotiek. Podobné projekty teda znamenajú investície v súčasnosti, ale aj zvýšenú spotrebu a zlepšenie kvality života v budúcnosti.

Export infraštruktúry a výrobných kapacít do zahraničia
Slúžiť by k tomu malo okrem iného aj vybudovanie novej "Hodvábnej cesty", či priemyselných parkov v krajinách ako Zambia, Etiópia či Nigéria. Je isté, že táto oblasť sa na tempe rastu prejaví až s oneskorením, ale z dlhodobého hľadiska je najdôležitejšie, pretože má potenciál pre využitie väčšieho prepojenia globálnej ekonomiky. Globalizovaný svet je prepojený pohybom tovaru, kapitálu, technológií, ľudí, informácií a myšlienok. Experiment Pekingu by mohol zmeniť vývoj vo všetkých týchto oblastiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy