Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v septembri klesli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v septembri klesli, už druhý mesiac po sebe. To signalizuje, že tempo rastu americkej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalilo. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Podľa údajov ministerstva obchodu vo Washingtone sa objednávky na dodávky nových amerických výrobkov dlhodobej spotreby v septembri znížili o 1,2 % v porovnaní s augustom, keď sa po revízii medzimesačne prepadli o 3 %, a nie o 2,3 %, ako uvádzal rýchly odhad.
Objednávky na tzv. kapitálové produkty, ktoré odzrkadľujú investičné plány firiem, v septembri klesli o 0,3 %. To je miernejší pokles ako v auguste, keď sa znížili o 1,6 %.
Dopyt po tzv. trvanlivých výrobkoch z USA sa v štyroch z uplynulých šiestich mesiacov znížil, čo naznačuje, že americké továrne pociťujú dôsledky spomaľovania svojho kľúčového exportného trhu – Číny. Aj silný dolár sa podpísal pod úbytok nových objednávok, keďže zdražuje americké výrobky v zahraničí.
Dôvodom septembrového poklesu nových objednávok na tovar dlhodobej spotreby bol najmä strmý pád dopytu po komerčných lietadlách, a to medzimesačne o 35,7 %, zatiaľ čo objednávky na nové autá a autokomponenty v sledovanom období vzrástli o 1,8 %.
Po vylúčení nestálych objednávok na dopravné prostriedky sa dopyt po amerických výrobkoch v septembri znížil medzimesačne o 0,4 % po augustovom poklese o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy