Španielsky miliardár práve zvrhol Billa Gatesa a stal sa najbohatším človekom na svete

, businessinsider Foto: SITA

Španielsky odevný magnát Amancio Ortega predstihol zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa po prvýkrát v histórii.

Podľa Forbes real-time tracker, multimiliardár a zakladateľ európskeho predajcu odevov Zara práve predbehol Billa Gatesa. Najbohatším človekom na planéte sa stal s imaním 71,83 miliárd eur. Ortegovo bohatstvo rástlo v posledných rokoch vďaka dobrým výsledkom jeho spoločnosti. Na rozdiel od mnohých najbohatších ľudí na svete, má Ortega za sebou aj fascinujúci príbeh. Narodil sa v roku 1936 počas španielskej občianskej vojny, jeho otec zarábal 300 pesiet mesačne, čo je veľmi nízky plat. Ortega vo svojom životopise opísal spomienky z detstva, počas ktorého si jeho rodina nemohla dovoliť vždy dostatok potravín. V mladistvom veku sa vykašľal na školu, aby začal zarábať a z pracujúceho poslíčka v obchode sa postupne vypracoval vyššie. Nemal ani 40 rokov, keď založil odevnú značku venujúcu sa rýchlej móde. Zara bola predurčená k úspechu. Najskôr bodovala doma v Španielsku, potom v susednom Portugalsku a Francúzsku, následne prišiel na rad Londýn. Dnes je z nej globálna značka s predajňami po celom svete.  

Podľa Forbes vzrástlo bohatstvo Ortegu o 5,3 %, čo sú ďalšie 4 miliardy dolárov, za posledných 24 hodín. To je čiastočne vďaka nárastu akcií Inditex, materskej spoločnosti, ktorá vlastní Zaru.

 

Za posledných 10 rokov, trhová hodnota Inditex vzrástla približne o 570 %, čo je hlavnou hybnou pri posune Ortegu do čela rebríčka najbohatších ľudí.

 

V neposlednom rade môže Ortega ďakovať aj Mariovi Draghimu, šéf Európskej centrálnej banky vo štvrtok pripustil, že ECB zvýši svoj program kvantitatívneho uvoľňovania, čím poslal akcie v eurozóne smerom hore.

Súvisiace články

Aktuálne správy