Super Mario: Najsilnejší nástroj menovej politiky ECB je jeho jazyk

, quartz;businessinsider Foto: SITA

Keď Mario Draghi rozpráva, investori počúvajú. Kiež by sme to mohli povedať o väčšine šéfov centrálnych bánk, ktorým stačí vypustiť jediné slovo a hneď to zakýve s trhmi.

Tento týždeň sa mu to opäť podarilo. Rovnako ako v prípade mnohých predošlých menovopolitických rokovaní, ECB ponechala úrokové sadzby po svojom ostatnom zasadnutí nezmenené. Ale kombinácia dlhodobo slabého hospodárskeho rastu, nízkej inflácie a zmätku na rozvíjajúcich sa trhoch predstavuje strašiaka nielen pre Draghiho, ale aj jeho kolegov z ECB. Preto prezident vyslovil  niekoľko náznakov, že na budúcom plánovanom zasadnutí centrálnej banky, by sa mohlo rozhodnúť o možnom rozšírení programu nákupu dlhopisov, ktorý v súčasnosti umožňuje minúť na tento účel 60 miliárd eur mesačne. Naznačil dokonca aj to, že by mohlo dôjsť aj k znižovaniu sadzieb ďalej do záporných hodnôt. Takéto kroky by pomohli stlačiť dole hodnotu eura, pomohli by zvyšovať infláciu a vytvoriť lepšie prostredie pre vývozcov so sídlom v eurozóne. Euro voči doláru sa prepadlo takmer hneď, ako prezident otvoril ústa počas svojej tlačovej konferencie.

Niet divu, že obchodníci hltajú každé Draghiho slovo, vzhľadom na to, akej slabej podpory sa ECB dostáva od úsporne zmýšľajúcich vlád, ktoré stoja za hospodárskou politikou eurozóny. Draghi má aj vlastné problémy, snaží sa, aby sa 19 členských štátov platiacich eurom dohodli na niečom ambicióznom. Nečudo, že Draghiho najsilnejší nástroj menovej politiky je skutočne jeho jazyk. Stačí si spomenúť na rok 2012, kedy na záchranu pádom eurozóny stačilo sľúbiť, že urobí "čokoľvek", aby ju zachránil.

Draghiho holubičí tón vo štvrtok popoludní stiahol aj výnosy talianskych dvojročných dlhopisov tesne pod nulu. Stalo sa tak vôbec po prvý krát. Výnos dlhopisu znamená pre investora budúcu návratnosť, kvôli ktorej ho drží. Dlhopis vypláca "kupón", alebo stále percento hodnoty, každý rok. Takže keď cena aktíva ide hore, napríklad kvôli očakávaniam, že ECB kúpi oveľa viac štátnych dlhopisov v rámci svojho programu QE, výnos klesá. Negatívny výnos znamená nulové úročenie pre osobu, ktorá dlhopis má. Po slovách šéfa ECB, kedy pripustil urýchlenie programu QE na decembrovom zasadnutí rady, výnosov klesli tesne nad nulu, ale po otvorení európskeho trhu v piatok, už prešli do záporných hodnôt.

Podobný príbeh sa odohráva aj v Španielsku, kde sa výnosy dvojročných štátnych dlhopisov rovnako dostali do záporných hodnôt vo štvrtok popoludní.

V dňoch, kedy sa výbor ECB stretáva, aby rokoval o úprave sadzieb, sa euro často hojdá hore dole, podľa toho, aká atmosféra prevláda na sprievodnej tlačovej konferencii, ktorá vždy začína o pol druhej londýnskeho času. Ej veru, silný jazyk má ten "Super Mario"…

 

Súvisiace články

Aktuálne správy