Časť Slovenských elektrární v rukách J&T: Enel údajne dospel k všeobecnej dohode s EPH

, ČTK;SITA Foto: SITA;EPH

Enel vraj dospel k všeobecnej dohode s českou skupinou Energetický a priemyselný holding (EPH) o predaji časti svojho podielu vo firme Slovenské elektrárne. Uviedla do agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z talianskej firmy. Enel vedie exkluzívne rokovania o predaji časti zo svojho 66 percentného podielu s EPH od augusta.

Podľa zdroja sa očakávalo, že exkluzívne rokovania budú dokončená do 16. októbra. Hoci už bola uzavretá širšia dohoda, strany sa rozhodli vziať si ďalší mesiac na vypracovanie detailov.

Enel plánuje predať podiel v SE v dvoch fázach. Generálny riaditeľ firmy Francesco Starace už dávnejšie uviedol, že prvá fáza by mala zahŕňať predaj zhruba 30 percent akcií a dokončená by mala byť ešte tento rok. Zvyšný podiel chce Enel predať, len čo sa dokončia dva nové reaktory jadrovej elektrárne Mochovce.

Predaj podielu vo českých elektrárňach je súčasťou plánu talianskej firmy predať majetok za zhruba päť miliárd eur. Starace už v máji uviedol, že hodnota podielu je 750 miliónov eur.

Talianska energetická skupina Enel začala exkluzívne rokovania s českým Energetickým a průmyslovým holdingom, ktorý vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, v auguste. O akcie Slovenských elektrární mala pôvodne záujem aj bratislavská spoločnosť Slovnaft spoločne s maďarskou skupinou MVM Group, tá však nedávno oznámila, že zo súťaže odstupuje.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.

EPH začlení svoje stredoeurópske firmy pod jednu spoločnosť EPIF. Nová spoločnosť tak bude vlastniť podiely v rade firiem pôsobiacich predovšetkým v oblasti prepravy, distribúcie a skladovania plynu a tiež v oblastiach distribúcie a dodávok tepla a elektriny. „EPIF sa stane najvýznamnejšou dcérskou spoločnosti v rámci EPH,“ informoval hovorca EPH Daniel Častvaj.

EPH, ako jediný akcionár vznikajúcej spoločnosti, súčasne zvažuje prípadný predaj minoritného podielu v EPIF, vrátane možnosti verejnej ponuky akcií, uviedol ďalej Častvaj. Ďalšie podrobnosti neoznámil. "Ďalšie oznámenia budú nasledovať, ak sa EPH rozhodne pre akúkoľvek z uvažovaných alternatív," dodal len.

Energetický a priemyselný holding pôsobí v Česku, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Veľkej Británii a v Poľsku. V blízkej budúcnosti chce vstúpiť na maďarský trh. Holding zahŕňa približne 40 spoločností zaoberajúcich sa tranzitom, distribúciou a skladovaním zemného plynu, výrobou elektrickej energie a tepla, distribúcie a dodávky energií koncovým zákazníkom aj ťažbou uhlia. Podniky holdingu zamestnávajú viac ako 12 000 ľudí. Skupina EPH v súčasnosti ovláda viac ako 40 energetických podnikov, u nás spoluvlastnia SPP, ako aj prepravnú firmu eustream a distribučný podnik SPP-distribúcia. 

Skupinu EPH ovládajú finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, ktorí spoločne držia zhruba dve tretiny akcií. Zvyšok akcií drží skupina J&aT.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy