Na Perínskych rybníkoch už začali výlov rýb na vianočný trh

Predvianočný výlov rýb sa začal tento týždeň na rybníkoch pri obci Perín – Chym v okrese Košice okolie. „Začali sme už v stredu (21.10.), lebo nevieme, aké počasie bude v novembri. Ak by nám to pomrzlo, ryby by nám tam ostali a už by sme neurobili nič. Ryby dávame do nádrží, kde sa aj prečistia a vydržia až do Vianoc,“ uviedol pre TASR vedúci rybničného hospodárstva Matej Grentzer z firmy Edemi.
Z dvoch chovných rybníkov o rozlohe 105 hektárov predpokladajú vyloviť zhruba 30 ton rýb. Z osádky je zhruba 90 percent kaprov, nachádzajú sa tu však aj amury, tolstolobiky či šťuky.
Na štedrovečernom stole v košickom regióne by tak tradičné jedlo nemalo chýbať. Uplynulé leto sa pritom vyznačovalo veľkými horúčavami, ktoré spôsobovali ubúdanie vody. „Mal som obavy v lete z nejakého hromadného úhynu, ale to sa, našťastie, nenaplnilo. Tie ryby, ktoré sme v stredu vybrali, sa ukazujú ako veľmi pekné,“ povedal Grentzer.
Na výlove rýb do sietí sa pod dozorom už tradične podieľa skupina väzňov z košickej Šace. Pri tejto ťažkej robote majú s nimi už dlhodobo dobré skúsenosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy