Grécke banky budú na rekapitalizáciu zrejme potrebovať menej ako 20 miliárd eur

Náklady na rekapitalizáciu štyroch hlavných gréckych bánk budú zrejme nižšie ako 20 miliárd eur. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch vysoko postavených bankárov, ktorí nechceli byť menovaní.
Národná banka Grécka (National Bank of Greece) a banky Piraeus, Alpha a Eurobank momentálne predchádzajú záťažovými testami Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré majú odhaliť, koľko peňazí potrebujú na rekapitalizáciu po obrovskom odleve vkladov.
Gréci totiž v uplynulých mesiacoch doslova vyplienili svoje bankové účty. Snažili sa vybrať z nich čo najviac peňazí pre obavy, že po vystúpení Grécka z eurozóny a návrate k drachme sa hodnota ich vkladov výrazne zníži. Banky zatiaľ drží nad vodou núdzová likvidita od centrálnej banky. Vláda v Aténach aj medzinárodní veritelia sa zhodujú v názore, že grécke banky je potrebné rekapitalizovat ešte do konca tohto roka.
Podľa jedného z bankárov doterajšie výsledky vyhodnocovania kapitálových potrieb štyroch najväčších gréckych bánk naznačujú, že im bude stačiť menej ako 20 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy