Silný frank priťažuje ekonomike i zahraničnému obchodu

Sila švajčiarskeho franku (CHF) voči euru a doláru brzdí vývoz domácich producentov. Informuje o tom agentúra DPA. V treťom štvrťroku podľa dnešnej informácie colnej správy krajiny klesol ich výkon medziročne o 5,2 % na 49,2 miliardy CHF (45,41 miliardy eur).
Najviac oslabil vývoz strojárstva a elektrotechnického priemyslu, ale aj výroby papiera a grafických produktov. Pokles každého odvetvia dosiahol okolo 9 %. Švajčiarski výrobcovia hodiniek zredukovali svoj vývoz o 6,5 %. Pokles ich výkonu bol najvýraznejší od roku 2009.
Od 15. januára, keď švajčiarska centrálna banka uvoľnila kurz franku voči euru, národná mena posilnila o 20 %. Na tento výsledok zareagovali domáci vývozcovia znížením cien. Napriek tomu dochádza k hmotnému poklesu dodávok do zahraničia.
Podľa svetových regiónov klesol vývoz Švajčiarov najviac do Ázie, v priemere o 8 %. Do Číny sa však prepadol o 14 % a Hongkongu o 13 %. Výsledok súvisí so silným znížením predaja ich hodín a hodiniek.
Proti všeobecnému trendu išiel švajčiarsky vývoz iba do Spojených štátov. V uplynulom štvrťroku vzrástol medziročne o 4 %. V USA sa veľmi dobre predáva najmä produkcia farmaceutického priemyslu.

Súvisiace články

Aktuálne správy