Predikcia Barclays: Čierne zlato bude zdražovať, už čoskoro

, Barclays Foto: thinkstock

Vývoj na trhu s ropou ovplyvňuje celú svetovú ekonomiku. Nižšie ceny ropy podporili v krajinách dovážajúcich ropu maloobchodné výdavky, to čo ľudia ušetria na palivách dokážu minúť za nákupy. Ak k tomu pripočítame nízku infláciu, máme dôvod, prečo centrálne banky zatiaľ vyčkávajú so zvyšovaním sadzieb.

Na druhej strane sme boli svedkami dramatických dopadov na krajiny produkujúce ropu, najmä na Venezuelu. Cenový rozdiel 20 dolárov v komoditne orientovaných ekonomikách znamená predel medzi relatívnou stabilitou a sociálnymi nepokojmi.

Od polovice roku 2014 sa znížila cena ropy Brent z viac než 100 USD za barel na necelých 50 USD za barel. Tento významný prepad spôsobil pokles inflácie vo vyspelých ekonomikách takmer na nulu.

Na trhu pribúda analytikov, ktorí majú vo svojom výhľade dlhodobo nízke ceny ropy. Niekoľko rozhodnutí OPEC vytlačilo ponuku tohto kartelu na rekordné úrovne. Nedeje sa to náhodou, ide o snahu Saudskej Arábie a ďalších krajín Perzského zálivu spomaliť a zlikvidovať americkú ropnú produkciu. Počet ropných vrtov medzi rokmi 2009 a 2014 totiž narástol o neuveriteľných 700 %.

Implikovaná cena ropy z trhových futures dosiahne do roku 2020 65 USD za barel. Základný scenár Barclays predpovedá cenu 85 USD za barel a dokonca aj ten najhorší počíta s drahšou ropou než trh.


Autori analýzy pracovali s troma neznámymi. Čínskym dopytom po rope, návratom Iránu ako veľkého hráča na ropný trh a postupným zatváraním starších ropných vrtov. Analýza sa detailnejšie zaoberá hlavne tretím faktorom. „Hoci všetci výrobcovia bojujú o trhový podiel, v dlhšom období bude urgentná potreba bridlicovej ropy zo Severnej Ameriky. Viac ako dve tretiny aktuálnych ťažobných kapacít mimo OPEC boli otvorené pred rokom 2010, teda pred boomom produkcie z americkej bridlicovej ropy. Medzi rokmi 2010 a 2015 klesal počet vrtov spustených pred rokom 2010 tempom približne 3 % ročne," píšu analytici z Barclays v správe. "Ak zostanú ceny nízko a poklesnú kapitálové investície, mala by sa táto miera zvýšiť. V roku 2015 sa očakáva pokles kapitálových investícií celosvetovo o 20 % a v roku 2016 o ďalších 5-10 %. Trh je tak predurčený kríze ponuky. Bridlica musí  byť chápaná ako doplnok k rastu ponuky mimo OPEC, nie ako brzda. Naše modely ukazujú, že ceny ropy môžu jedine rásť."  Bez investícií do odvetvia svet príde o staršie vrty, bez toho, aby boli nahradené novými projektmi, a podľa toho bude svetová ponuka ropy vyzerať.

Rast miery zatvárania starších nálezísk počas predchádzajúcich období nízkych cien podľa autorov správy zrýchlil. V roku 1999, kedy sa kapitálové výdavky prepadli o takmer 20 %, poklesol aj počet starších ropných polí, ktoré boli v prevádzke už pred rokom 1990. To isté sa dialo aj bezprostredne po finančnej kríze.

Analytici poukazujú aj na príklad ropného poľa Cantarell v Mexiku, kde miera poklesu počtu vrtov vzrástla medzi prvým kvartálom 2015 a rovnakým obdobím predošlého roka zo 7 % na 27 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy