Otvorili nový terminál na Balte: Poľsko chce byť nezávislé na ruskom plyne

, reflex Foto: SITA

Hoci sa Európska únia dlhodobo snaží zbaviť závislosti na dodávkach zemného plynu z Ruska, stále sa jej to nedarí. Veľký krok k tomuto cieľu teraz urobil štát, ktorý s Ruskom má dlhodobo problematický vzťah.

Poliaci otvárajú v baltskom prístave Świnoujście terminál, ktorý bude schopný prijímať tankery so skvapalneným plynom. Premiérka Ewa Kopaczová už síce terminálu slávnostne prestrihol pásku, spoločne so slávnostným ceremoniálom prebehlo aj akési oficiálne otvorenie, ale ako píše český reflex, terminál zatiaľ nie je plnej prevádzke. V decembri ho čakajú prvé zaťažkávacej skúšky, ktoré otestuje skvapalnený plyn dodaný Katarom. Podľa plánov zverejnených poľskými médiami bude práve táto tranzitná cesta kľúčová pre Poľsko, aby sa dokázalo  zbaviť doterajšej závislosti na Rusku. Ako ale poznamenáva agentúra Bloomberg, slávnostné odovzdanie terminálu bolo načasované iba trinásť dní pred poľskými parlamentnými voľbami, hoci stavba ešte nie je úplne dokončená a do plnej prevádzky má terminál prejsť až na prelome januára a februára 2016.

Na pozadí veľkých poľských proklamácií o nezávislosti sa však skrýva jeden podstatný fakt. Poľsko má stále platnú zmluvu s ruským dodávateľom plynu, Gazpromom. A ani jedna strana nemá v úmysle zmluvu vypovedať. Znamená to teda, že až do roku 2022 bude musieť od svojho mocného suseda odoberať určitý počet kubických metrov plynu. „Iba v prípade, že všetko pôjde hladko, bude mať zmysel hovoriť o nezávislosti od Ruska zmysel hovoriť najskôr v roku 2018,“ dodáva šéf poľského prevádzkovateľa novovzniknutého terminálu Jan Chadam.

Súvisiace články

Aktuálne správy