Trnavský kraj pripravil konferenciu o energetických zdrojoch regiónov

Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou, ktorú na dnes pripravil Trnavský samosprávny kraj (TTSK), sa venovala téme Energetické zdroje regiónov – súčasnosť a budúcnosť. Záštitu nad už štvrtým ročníkom podujatia prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.
V úvode si auditórium vypočulo videopozdrav podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča. Po ňom vystúpil predseda TTSK Tibor Mikuš. Povedal, že energetická bezpečnosť je súčasťou národnej bezpečnosti. „Sme krajinou, ktorá dováža viac ako 90 % primárnych zdrojov energií. V roku 1998 sme spustením prvého bloku elektrárne v Mochovciach dosiahli elektro-energetickú sebestačnosť a snažíme sa vyrábať energiu presne tam, kde sa spotrebúva. Mali by sme vedieť nakladať s energiami tak, aby sme nimi neplytvali a používali také technológie, ktoré nezaťažujú životné prostredie,“ povedal v príhovore.
Na konferencii sa zúčastnil rad hostí, okrem iných aj z Rakúska, Poľska a Českej republiky. Odborné prednášky boli o využívaní regionálnych odpadov a ostatných zdrojov na výrobu energie, skúsenostiach družobného rakúskeho kraja Burgenland o obnoviteľných energiách ako účinnom nástroji regionálneho rozvoja, o výrobe bionafty s využitím priemyselných odpadov. Hovorilo sa aj o návrhu aktualizácie koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR do roku 2030, o spracovaní rádioaktívnych odpadov z prevádzky jadrových elektrární v a. s. JAVYS, o procese hodnotenia vplyvu nového jadrového zdroja na životné prostredie. Na záver prijali účastníci spoločné komuniké, ktoré spolu s prednáškami bude súčasťou zborníka z konferencie.
Spoluorganizátorom podujatia boli Materiálovotechnologická fakulta Slovenskej technickej univerzity v Trnave, Slovenské jadrové fórum a Energetický klaster – západné Slovensko.
Informoval Ivan Krajčovič z odboru komunikácie na Úrade TTSK.

Súvisiace články

Aktuálne správy