Člen rady guvernérov naznačuje: Ďalší arzenál ECB je pripravený na použitie

, businessinsider Foto: SITA

Je tu ďalší náznak, priamo z kuchyne ECB, že eurozóna sa môže dostať do ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania.

Šéf Rakúskej národnej banky Ewald Nowotny, člen rady guvernérov ECB, zdôraznil, že inflácia je príliš nízka a že "je úplne zrejmé, že sú potrebné ďalšie sady nástrojov." ECB oficiálne takéto stanovisko nepodporila, ale reakcia trhu na seba nenechal dlho čakať a posiela euro smerom dole.

Nowotny je len jeden člen rady, poznamenáva Frederik Ducrozet z Pictet Wealth Managemen, a preto nie je jasné, nakoľko budú ostatný z rady zdieľať jeho názor. Prvé kolo kvantitatívneho uvoľňovania spustila EU v v januári, sľubuje mesačný nákup dlhopisov za 60 miliárd eur. Ide o jeden z nástrojov, ktorý má pomôcť zvýšiť upadajúci rast a zvýšiť infláciu. Od vtedy sa neustále hovorí o tom, či ďalší ťah zo strany ECB bude podpora QE, rozšírenie existujúcich nákupov, alebo sa pristúpi k znižovaniu.

Prezident centrálnej banky Mario Draghi opakovane uviedol, že nákup bude trvať najmenej do septembra 2016, alebo kým sa neprejaví trvalé a jasné posilnenie inflácie, ktoré sme od januára nevideli.

Zdá sa, že historicky bezprecedentne uvoľnená menová politika bude aj naďalej pokračovať a potrvá dlhšie, než sa ešte pred pár mesiacmi predpokladalo. Inflácie v eurozóne v septembri v dôsledku poklesu cien energií prvýkrát od marca klesla pod nulu. A je to práve celková inflácia, čo ECB zaujíma. V krízovom roku 2011 ECB dokázala sadzby kvôli rope dokonca zdvihnúť.

Draghi nie je žiaden dogmatik, ECB sa už časom prepracovala k menovo-politickému pragmatizmu, čo by mohlo znamenať, že ďalšie uvoľnenie menových podmienok bude pomerne rýchle. To na zasadnutí v auguste pripustil sám Draghi, keď spomenul, že ECB je pripravená v prípade nutnosti "zmeniť veľkosť, zloženie či trvania programu výkupu aktív". Inflačný výhľad aj aktuálna inflácia túto nutnosť len približujú.

Nielen ceny energií, ale aj ďalších komodít sú nízke a niet ani náznaku po výraznejšom raste európskej ekonomiky či dopytovej inflácie. Nemeckému priemyslu výraznejšie nepomáha ani slabé euro, ECB a lacná ropa. Európska miera nezamestnanosti je stále 11 % čo je len o 0,5 percenta lepšie než pred rokom. Vo Francúzsku naďalej rastie. Infláciu si teda eurozóna tak jednoducho ani nedovezie, ani nevytvorí.

Súvisiace články

Aktuálne správy