Priemysel SR sa vyvíjal horšie ako priemer EÚ

Augustová priemyselná výroba v rámci celej Európskej únie medzimesačne klesla o 0,3 % a medziročne stúpla o 1,9 %, na Slovensku sa medzimesačne zmenšila o 1,6 % a medziročne o 0,4 %

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v auguste medzimesačne oslabila o 0,5 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,3 %. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka sa augustová priemyselná výroba eurozóny zväčšila o 0,9 % a v rámci celej EÚ posilnila o 1,9 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Priemyselná výroba na Slovensku sa v auguste medzimesačne aj medziročne vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú EÚ. Oproti júlu totiž oslabila o 1,6 % a v porovnaní s augustom minulého roka klesla o 0,4 %. Medziročný pokles na Slovensku bol pritom v rámci členov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, štvrtý najvýraznejší. Najviac medziročne výroba priemyslu klesla v Holandsku (-8,9 %), Estónsku (-2,7 %) a Fínsku (-2,3 %). Najvýraznejší medziročný rast evidovali Írsko (15 %), Malta (9,3 %), Lotyšsko (6,4 %), Česko a Švédsko (zhodne 6,3 %).

Medzimesačne sa v rámci krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, produkcia priemyslu najvýraznejšie znížila v Českej republike (-4,3 %), Chorvátsku (-4,1 %) a Litve (-3,5 %). Najsilnejší rast augustovej priemyselnej výroby oproti júlu evidovalo Švédsko, a to o 4 %. Na druhom mieste bolo Grécko, ktorého priemysel posilnil o 3,9 %. Tretí najsilnejší rast výroby bol v Dánsku a Francúzsku, zhodne o 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy